Énekelnek az ételüknek a gorillák

Halgassák meg ezt a felvételt:

A felületes megfigyelő akár azt is gondolhatná, hogy a nyár edm-slágerének egyik hangmintáját hallja, valójában ennél sokkal aranyosabb dologról van szó. A hang egy gorilla dalocskája, amit az ételének dúdol.

Eva Luef, a Max Planck Intézet ornitológiai részlegének kutatója nyugati gorillák két vadon élő csoportját figyelte meg a Kongói Köztársaságban. Megfigyelései szerint a gorillák evés közben a fenti felvételhez hasonlóan dúdolgatnak, illetve más hangszínben melódiákara emlékeztető hangsorokat kiadva gyakorlatilag énekelnek is:

Luef megfigyelései szerint ráadásul nem ugyanazt a nótát éneklik, hanem "úgy tűnik, hogy kis ételdalocskákat komponálnak".

Luef megfigyeléseit a torontói állatkert munkatársa, Ali Vella-Irving is megerősítette, és még ki is egészítette azzal, hogy minden gorilla más hangon énekel, amiről még azonosítani is lehet. Illetve ha a kedvenc ételüket kapják, akkor hangosabban énekelnek.

De van eltérés a vadon élő és a rabságban tartott gorillák között. Az állatkerti gorillák kivétel nélkül énekelnek evés közben, a vadon élő csoportokban Luef megfigyelése szerint kizárólag a domináns, ezüsthátú hímek énekelnek evés közben.

Luef hipotézise szerint az énekléssel adhatja tudtára a csoportnak, hogy még nem végzett az evéssel, vagyis még nem indul senki sehova. "Ő hozza a kollektív döntéseket a csoportban, vagyis feltételezésünk szerint az énekléssel jelzi, hogy most evésidő van" - mondta.

Zana Clay, a Birminghami Egyetem pszichológusa szerint a dalok egyénenkénti és csoportonkénti változatossága remek lehetőséget nyújt a nyelv kialakulásának tanulmányozására is.

Hasonló viselkedést korábban már a csimpánzoknál és a bonobóknál is megfigyeltek. (Via Dangerous Minds, New Scientist)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.