Magyar nyelv és irodalommal folytatódik hétfőn az érettségi

oktatás
2017 május 08., 02:13
comments 55

Az érintetteket biztos nem lepi meg annyira a hír, mint engem, hogy hétfőn már magyar nyelv és irodalommal folytatódnak az érettségi vizsgák. Közép- és emelt szinten is 240 percük lesz a diákoknak a tételek kidolgozására és a tesztek kitöltésére.

Középszinten idén változik a vizsga a tavalyihoz képest, a gyakorlati írásbeliség "Köznapi írásbeliség" néven átkerül emelt szintről középszintre. A szövegalkotási feladatlapon ez párban lesz az érveléssel, a diákok választhatnak a két feladat között.

A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.

Módosulások lesznek az értékelésben is, ezek a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A helyesírás értékelése is megváltozik, a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.