Nem kizárt, hogy Mészáros Lőrincnek csinálnak helyet Schmidt Mária cégében

gazdaság
2017 május 08., 08:02
comments 162

Egy olyan, Svájcban bejegyzett cég szerezte meg a Schmidt Mária érdekeltségeként ismert BIF Nyrt. egy jelentős részvénycsomagját, aminek a piaci pletykák szerint köze lehet Mészáros Lőrinchez – írja a Magyar Nemzet és a Napi.hu.

A Flórián udvar az Árpád híd budai hídfőjénél. Itt van az Index székháza, és ide van bejegyezve a BIF Nyrt. is.
photo_camera A Flórián udvar az Árpád híd budai hídfőjénél. Itt van az Index szerkesztősége, és ide van bejegyezve a BIF Nyrt. is. Fotó: Google Maps

A BIF Nyrt. története csupa intrika. Eredetileg Ungár András és Spéder Zoltán ingatlancége volt, Ungár 2006-os halálával örököséhez, Schmidt Máriához és gyermekeihez került részvénycsomagja. Amikor tavaly Spédert a kormány gyakorlatilag minden magyar érdekeltségéből kiszorította, az ő részvényei is Schmidt Mária köréhez kerültek. (Köztük van Horváth László Fidesz-közeli vállalkozó is, aki Schmidt lányának férjével, Berecz Kristóffal visz közös céget). A Spéderrel mindig szoros üzleti viszonyban lévő Nobilis Kristóf cége, a DonaDöme Kft. a múlt héten adta el 24 százalékos részvénycsomagját, mint csütörtökön kiderült, egy svájci cégnek, a BNIF Asset Management AG-nak. (Ez a cég ezen kívül még nyolc százaléknyi részvényt is vett, valószínűleg Nobilis másik korábbi BIF-tulajdonos érdekeltségétől, Halmi út 46. Kft-től.)

Hogy ez a pillanatok alatt 33 százalékos tulajdont szerzett svájci cég pontosan ki fed, azt nem egyszerű kitalálni, de ez elég biztosnak tűnik, hogy az offshore-kapcsolatokkal is rendelkező cég, illetve vezetője, Joseph Alexander Belle nem rendelkezik komoly magyarországi befektetői tapasztalatokkal. Mindenesetre a piaci pletykák Mészárost valószínűsítik a háttérben, és a még érvényben lévő svájci szabályok a gyakorlatban lehetővé teszik az ilyen típusú frontolást. (A Napi.hu leír egy lehetséges, bár kissé nyakatekert kapcsolatot Mészáros és Belle között: Belle egy másik cégében egy másik igazgatósági tag, Szalay Gyula résztulajdonos volt egy magyar cégben, amit aztán egy Opimus-igazgatósági tagnak adott el, az Opimus pedig azóta Mészáros Lőrinchez került.)

A BIF Nyrt. a mostani részvényárfolyama szerint 13,8 milliárd forintot ér, de ez elég bizonytalan, mivel szabálysértő módon még mindig nem ismerjük a nyilvános cég 2016-os mérlegét és eredménykimutatását. (Ezért az MNB kemény négymilliós bírságot rótt ki, és felfüggesztette a cég kereskedését a tőzsdén.) Ennek ellenére Schmidt Mária cége, a Pió 21 Kft. nyilvános vételi ajánlatot tett a cégre, aminek szabályszerűsége finoman szólva is kérdéses – hiszen a kötelező vételi árfolyam meghatározásához ismerni kellene a cég eredményeit.

Érdekesség: a svájci cég 470 forint körüli átlagáron jutott a részvényekhez, a nyilvános vételi ajánlat után viszont az árfolyam 535 forintra ugrott. Így jó érzékkel 690 millió forintot csinált a befektető két nap alatt.

Mészáros Lőrinc térnyerése több okból is logikusnak tűnik. Egyrészt a felcsúti vállalkozóisten már korábban is érdeklődött a BIF iránt, legalábbis a Figyelő erről írt tavaly. Másrészt pedig az állami pénzből exponenciális tempóban gazdagodó Mészáros, vagy emberei már több korábbi Spéder-érdekeltségben is átvették a bukott bankár helyét – elég pont az FHB-ra gondolni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.