Montenegró június 5-től NATO-tag lesz

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Dusko MarkovicFotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Montenegró június 5-én hivatalosan is a NATO tagjává válik - jelentette be Dusko Markovic, az ország miniszterelnöke a podgoricai, miután Washintonban találkozott Rex Tillersonnal, az amerikai külügyminiszterrel .

Montenegró parlamentje április 28-án fogadta el a csatlakozásról szóló törvényt, így tizenegy évnyi tárgyalás után az ország csatlakozhat az katonai szövetséghez.

Podgorica a ratifikációs okmányokat letétbe helyezi az amerikai kormánynál, a NATO ugyanis az Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama. Ezzel Montenegró csatlakozik a NATO-hoz, aminek időpontja a miniszterelnök szerint június 5. lehet.

Montenegró és a NATO között 2006 novemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, Podgorica a nyugati katonai tömb 29. tagja lesz.

A 650 ezres balkáni országnak ugyan nagyon kicsi hadserege van, de stratégiailag kiváló fekvésének köszönhetően a NATO az egész Adriai-tengert a befolyása alatt tarthatja. A tengerparton fekvő országok közül Olaszország, Horvátország és Albánia már a katonai szövetség tagja. Oroszország és az oroszbarát pártok viszont ellenzik a csatlakozást, mert a térség hagyományosan Moszkva befolyása alá esik, és jelenleg is nagyszámú orosz befektetés található az országban. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.