Pályázatok, tervek helyett kívánságlisták szerint utalt 118 milliárdot az egyházaknak a kormány

POLITIKA
2017 május 09., 20:28
comments 272

A tavaly év végi nagy pénzosztás közben, december 19-én született az a kormányrendelet, ami szerint

118 milliárd forintot biztosítanak az egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására.

Romhányi Balázs a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője közérdekű adatigényléssel próbálja kideríteni, hogy pontosan milyen pályázatok, dokumentumok alapján és, hogy mire kapták az egyházak a pénzt. A Hvg.hu beszámolója szerint a Emberi Erőforrások Minisztériumában Romhányi azzal szembesült, hogy 

a 118 milliárd december végi átutalását mindössze annyi előzte meg, hogy az egyházmegyék listákba szedték mire költenék a pénzt. Se tervek, se becslés, se pályázat.

A 200 projektötlet részletes költségbecslését ráért február végén beadni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz, aminél Romhányi szintén próbálkozott, hogy megtudja, mire megy a pénz. Nem járt sikerrel: a Támogatáskezelő 156 ezer forintot kért volna el az 1000 oldalnyi dokumentum kiadásáért, hiába kérte azt elektronikus formában. 

Romhányi a Hvg.hu-nak kijelentette, hogy

"először a pénzt odaadták az egyházaknak, és csak azután derült ki, hogy valójában mire mehet az adófizetők 118 milliárd forintja. Bár ez lehet, hogy a mai szabályok szerint jogszerű, de nagyon nehéz elképzelni, hogy az illetékes miniszter a saját pénzét is így osztogatná".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.