Túlturistásították Kotort, elvesztheti a világörökség-besorolást

Az egyre több nyaralóhely és szálloda építése miatt lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról a montenegrói Kotor. Az ENSZ szervezete az év végéig adott időt arra, hogy a város visszafordítsa az elturistásodást, úgy látják ugyanis, hogy annyira sok szálláshely épült az utóbbi időben, hogy az már az óváros eredeti szépségét veszélyezteti. Le kell állítani a folyamatban lévő építkezéseket is, mert a turistáknak épített toronyházak mellett kezdenek eltörpülni a régi épületek.

KotorFotó: {georgios.giannopoulos at gmail./2009

Az UNESCO 2014-ben előbb határozottan megtiltotta a további építkezést a városban, később viszont ezt a határozatot enyhítette, és már csak javasolta, hogy az építkezések kontrollált körülmények között folyjanak a jövőben. Mivel ezeket a javaslatokat Montenegró nem tartotta be, a szervezet tavaly összeállított egy listát, amelyen a Kotor világörökségi listán tartásához szükséges lépések szerepelnek. A 12 pontos lista legfontosabb eleme, hogy az épületek felhúzása előtt egy bizottságnak kellene elbírálnia, az építkezés milyen hatással lenne a kulturális és természeti örökségre.

A város és környéke az 1400-as évek elejétől az 1700-as évek végéig a velencei köztársaság uralma alatt állt, a városképet így nagyban meghatározza a velencei barokk építészet, és a középkori városközpont máig őrzi a velencei hangulatot. Kotor később az osztrák császárság, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia fennhatósága alá került. (Reuters, MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.