Az Emmi nem nagyon halad a tao-ellenőrzésekkel

POLITIKA
2017 május 11., 12:31
comments 11

A Transparency International a taotámogatások elköltésével kapcsolatban fordult az Emmihez, miután kiderült: a Magyar Vízilabda-szövetség 566 millió forintért tárt fel visszaéléseket tagszervezeteinél a tao-támogatások bevezetése után, 2011 és 2013 között. A szövetség az észrevételeit elküldte a döntési helyzetben lévő Emminek, a döntési helyzetben lévő minisztériumnak, de március nem történt előrelépés.

A Magyar Nemzet aztán megírta, hogy az MLSZ a 2011–2012 és a 2013–2014 közötti három szezonban ugyan több mint 300 sportfejlesztési programmal kapcsolatban állapított meg szabálytalan felhasználást, de az Emmi eddig csak 10 szervezetnél hagyta jóvá a szövetség kizárásra vonatkozó javaslatát.

A kérdéseken az Emmi ezután egy hónapig ült, majd azzal vágta ki magát, hogy nekik csak a 300 millió forint feletti sportfejlesztési programokat kell vizsgálniuk, a kisebb összegű, klubokhoz befolyó adóforintok felhasználását a sportszövetségeknek kell ellenőrizni.

És valóban, a törvény szerint ez így is van, csak hát a szövetségek a törvény szerint nem szankcionálhatnak, rossz felhasználásnál a támogatás visszafizetéséről és büntetésekről (a szövetségek vizsgálata szerint) csak az Emmi dönthet. Még a Transparency is azt kérdezte, hogyan fordulhat elő, hogy 4-5 éves ügyek porosodnak valahol egy minisztériumi fiókban. (A vétkes sportszervezetek kizárásáról az Emmi válasza ehhez hasonló volt, pedig a döntést ott is csak a minisztérium hozhatja meg.)

A Magyar Nemzet azt írja, hogy bár a minisztériumnak köteleznie kéne a forrásokat rosszul felhasználókat, hogy fizessék vissza a támogatást, az „értesítő levél”, amit emiatt küldtek, erre alkalmatlan. Ráadásul ezek jelentős részét az Emmi csak azután postázta, hogy a Transparency és a lap kérdéseit megkapta. A Magyar Nemzet szerint

„az érdeklődést követő napokban a sport-szakállamtitkárságon gőzerővel azon dolgoztak, hogy fel tudjanak valamit mutatni, miközben a megelőző hónapokban egyetlen vízilabdás ügyet sem zártak le”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.