Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz: a kormány újabb rezsicsökkentést tervez

POLITIKA
2017 május 11., 08:11
comments 175

Dorkota Lajos, Energiahivatal (MEKH) elnöke a Népszavának mondta el, hogy szeptemberre „szociális alapú” áram- és gázárcsökkentési javaslatot dolgoznak ki. A javaslat nem érintené a rezsi többi részét (például a távhőt, a vizet vagy hulladékot).

A tervezett rezsicsökkentést a Népszava választási rezsicsökkentésnek nevezi, hiszen a kedvezményezetti körbe ők tartozhatnak bele:

  • nehéz szociális helyzetűek
  • nagycsaládosok
  • nyugdíjasok

Dorkota a csökkentés mértékéről nem árult el semmit, viszont a lap szerint ötletként felmerült a nyugdíjasoknak járó karácsonyi Erzsébet-utalványhoz hasonló rezsiutalvány is.

Az Index szerint a sokadszor is belengetett újabb rezsicsökkentésben új elem, hogy nem vonatkozna mindenkire, a Fidesz ugyanis eddig az ilyen ötletektől elzárkózott.

2007 és 2011 között már volt szociális alapú gázár-támogatási rendszer, de azt a központi költségvetés állta, és amikor már évi több 100 milliárdot tett ki, az IMF és az EU követelésére a Bajnai- és az Orbán-kormány fokozatosan kivezette. Aztán jött a rezsicsökkentés, ami viszont nem csak a rászorultakat segíti, és egy rosszul célzott, a piacot torzító állami beavatkozás. Ráadásul az energiaárak akkorát estek, hogy 2016-ban az áram és a gáz piaci ára is alacsonyabb volt, mint az állam által meghatározott lakossági ár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.