16 évet kapott a Costa Concordia kapitánya

2017 május 12., péntek 16:54
84

Helybenhagyta az olasz Semmítőszék pénteken a Costa Concordia tengerjáró volt kapitányára, Francesco Schettinóra másodfokon kiszabott 16 évi börtönbüntetést.

Az ítélet így jogerőre emelkedett, és az eddig szabadlábon védekező volt kapitány az ítélethirdetés után visszatért a római Rebibbia börtönbe büntetésének letöltésére - közölte egyik ügyvédje, Saverio Senese az újságírókkal.

Az ítélet végleges, de az ügyvéd közölte, hogy szándékában áll az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.

A világ egyik legnagyobb tengerjárója 2012. január 13-án a toszkán Giglio-szigeténél futott rá egy sziklára, amely szabályosan meglékelte, és félig elsüllyedt. A hajón tartózkodó 4229 személyből harmincketten veszítették életüket, közöttük Fehér Sándor magyar hegedűművész. 

Az 56 éves Francesco Schettinót tavaly májusban ítéltek másodfokon 16 évre és egy hónapra többrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés, hajókatasztrófa okozása, valamint a hajó elhagyása miatt.

AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Fotó: FILIPPO MONTEFORTE

Április 20-án az ügyész, Francesco Salzano kérte, hogy a bíróság erősítse meg a volt kapitány bűnösségét és újabb fellebbviteli tárgyalást szorgalmazott, mert szerint a kapitány "a súlyosbító körülmények" miatt szigorúbb büntetést érdemel.

A pénteki tárgyaláson a vádlott, aki a fellebbviteli és a semmítőszéki eljárás alatt szabadlábon védekezett, nem jelent meg. A védelem azt követelte, hogy vizsgálják meg újból valamennyi szereplő felelősségét. A védelem azzal érvelt, hogy a per során a bírák nem voltak objektívak, és nem vettek figyelembe minden, Schettino javára szóló érvet. Az ügyvédek azt szerették volna elérni, hogy a volt kapitányt felmentsék az alól a vádpont alól, hogy az utasok kimenekítése előtt elhagyta a hajót. A védelem arra hivatkozva kérte a perújrafelvételt, hogy a hajó legénysége "szabotázsakciót" hajtott végre, és a tisztek "összeesküdtek", hogy félretájékoztassák a kapitányt a hajó helyzetéről.         

A Costa Concordia hajótársaságot korábban egymillió euró pénzbírságra ítélték, és több mint nyolcvan millió euróval kártalanította az áldozatok családtagjait és más utasokat. A cég öt alkalmazottjára másfél évtől két év és tíz hónapig terjedő börtönbüntetést szabtak ki.

A hajót 2014-ben Genova kikötőjébe vontatták, ahol darabokra vágták. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt