Áramot vezettek a magyar-szerb határkerítésbe

Az Index riportere röszkei kiküldetése alatt szembesült vele, hogy a dupla határkerítés magyar oldalán frissen kihelyezett táblák figyelmeztetik az arra járókat, hogy a kerítésbe elektromos áramot vezettek. 

A „Vigyázat! Elektromos kerítés!” felirat alapján nem világos, milyen erősségű áram járja át a határzárat. A feliratokat magyar, szerb és arab nyelven is kihelyezték. 

A tudósító Földes András szerint "a szigetelt rögzítési pontokon át futó 12 huzal a dupla kerítés mindkét kerítésén látható", a szigetelt drótokat pedig a kerítések belső felére erősítették fel, így feltehetően csak akkor ráznak, ha oda benyúl az ember. Az Index úgy tudja, hogy egy munkást már baleset ért, és áramütés miatt kórházba is került. 

A Belügyminisztérium egyelőre  ezt az értesülést nem kommentálta, és nem válaszolt arra sem, milyen erősségű a bevezetett áram, válaszuk szerint a tisztázandó kérdéseket hamarosan nyilvánossá váló kormányhatározat rendezi majd. Az Index később azzal frissítette a cikket, hogy mindeközben egy külföldi hírügynökségnek már válaszolt a BM, és ott tagadták, hogy áramot vezettek volna a kerítésbe. 

"Egy kb. 10 kilométer hosszban kiépített szabotázs elleni intelligens jelzőrendszer működése igényel villamos energiát, válaszadásunk idején ez a rendszer feszültségmentes" - írta Pintér Sándor minisztériuma, de az nem volt világos, ha csak a jelzőrendszer miatt van feszültség a kerítésben, miért figyelmeztet erre a belügy.

Az áram alá helyezés lehetőségéről elsőként márciusban a Magyar Nemzet írt, de akkor az még nem volt világos,. hogy a határsértők elriasztása, vagy az elhelyezett érzékelők táplálása céljából vezetnek majd áramot a kerítésbe. (Index / cím feletti kép: Földes András / Index)