Egy holland spermabank igazgatóját azzal vádolják, hogy valójában ő az apja a lombikprogramban született tucatnyi gyereknek

külföld
2017 május 12., 19:32
comments 86

Huszonhárom, mesterséges megtermékenyítés révén született holland állampolgár követelte pénteken bíróságon egy spermabank nemrégiben elhunyt volt igazgatójának DNS-tesztjét, akiről feltételezik, hogy ő a biológiai apjuk.

Szülők és gyermekeik azzal vádolják az április elején elhunyt szakorvost, hogy a spermabankból kiválasztott minta helyett a saját spermáját adta a megtermékenyítéshez.

Jan Karbaat, a Rotterdam közelében működött klinika egykori igazgatója azt állította, hogy hatvan, mesterséges megtermékenyítés révén fogant gyermek biológiai apja.

A felperesek pénteken azt kérték, hogy vegyenek DNS-mintát a volt igazgatótól, hogy összehasonlíthassák az övékével.

"Ez önazonosság kérdése, ez segíthet valakinek a személyisége kialakításában" - jelentette ki Tim de Bueters, a családok ügyvédje a rotterdami polgári peres bíróságon. "Mindenkinek alapvető joga tudnia, honnan származik", tette még hozzá. 

Az ügyvéd elmondta, hogyan merült fel a gyanú, amikor az egyik lombikbébi nő barna szemű, holott a donornak kék szeme van, egy másik férfi pedig egyáltalán nem hasonlít a donornak tartott apjára. 

Az elhunyt orvos feleségének ügyvédje, Lisette de Haan azt hangoztatta, hogy egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy Jan Karbaat maga lett volna a donor, és magánélet tiszteletben tartásához való jogra hivatkozott.

A mesterséges megtermékenyítés úttörőjének számító orvos végrendeletében meghagyta, hogy a halála után nem vehetnek tőle DNS-mintát - tette hozzá a jogi képviselő.

A családok kérésére azonban egy végrehajtó és a rendőrség május 2-én több tárgyat elkobzott Karbaat otthonából. 

Bueters szerint elsődlegességet élvez valamilyen személyes tárgyról, így az orvos fogkeféjéről történő mintavétel, de nem zárta ki, hogy az orvos törvényes gyermekétől vegyenek mintát, vagy exhumálják a holttestet.

A számos panaszt követően közigazgatási szabálytalanságok miatt 2009-ben bezárt klinika ügyében két közegészségügyi vizsgálat is folyik. Karbaat meghamisította a spermadonorok adatait, szűrővizsgálatait és leírását, és a donoroknak az általánosan elfogadott hatnál jóval több gyermekük volt. Ítélethirdetés a perben június 2-án várható. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.