Feljelenti a lesújtó jelentést közlő civil szervezetet a Topház

Egészségügy
2017 május 12., 04:30
Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.
photo_camera Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.

Április 18-án engedély nélkül léptek be az intézménybe és a gyámok és felügyelők hozzájárulása nélkül készítettek ott  kép-, videó- és hangfelvételeket a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nemzetközi civil szervezet munkatársai. Ez áll az értelmi fogyatékosok állami otthonaként működő Topház vezetői által tett feljelentésben a Magyar Nemzet szerint. A gödi intézmény vezetői szerint a felvételek visszaélésekre is alkalmat adhatnak. 

A jelentés szerint, amit mi is részletesen bemutattunk, embertelen körülmények között működött az intézmény. A betegeket éheztették, bántalmazták, megfelelő ellátást nem kaptak. Az EMMI részletes vizsgálatot, az igazgató felfüggesztését és az intézmény bezárását vetítette elő. 

A feljelentésből kiderül ugyanakkor, hogy már július óta kérte az MDAC a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól az engedélyeket, de csak novemberben kapta meg, azzal a feltétellel, hogy csak szakértők és fenntartók kíséretével járhatják be az intézményt, és olyan ellátottakkal találkozhatnak csak, akiknek gyámjai ezt engedélyezték. 

Az MDAC igazgatója, Steve Allen szerint jogszerűen jártak el, és nem sértettek személyisége jogokat. Nincs igaza szerinte  Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, aki állítja, hogy illegálisan dolgoztak az épületben. A feljelentésben a Topház vezetői azt írják, hogy az MDAC vizsgálata után a "gondozottak zavart, zaklatott állapotban voltak". 

A Nemzet szerint a gödi otthonban a rendőrség, a kormányhivatal, az ÁNTSZ és az EMMI párhuzamosan vizsgálódnak. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.