Trump szívesen kitiltaná a sajtót a Fehér Házból

Nem lesznek sajtótájékoztatók. Majd kéthetente lesznek, és én tartom őket. Nem lesznek napi sajtótájékoztatók. Szerintem jó ötlet

– ötletelt hangosan Donald Trump amerikai elnök a Fox Newsnak adott interjújában, amiből részletek megjelentek a tévé Twitterén (a teljes adás még nem ment le). 

Az ötletet még tegnap bedobta Twitteren: "Túl sok mindent csinálok, nagyon aktív elnök vagyok, lehetetlen, hogy a nevemben beszélők mindig mindent pontosan tudjanak!... ...Talán az lesz a legjobb, ha a jövőben minden sajtótájékoztatót lemondok, és csak írott nyilatkozatokat teszek közzé, a pontosság kedvéért???"

A napi sajtótájékoztatók eltörlésével fontos hagyományt szakítana meg az elnök, évtizedek óta a Fehér Ház átláthatóságának egyik legfontosabb eszköze a napi sajtótájékoztató. Ezeken általában nagyon kellemetlen, titkolózó válaszokat kaptak az újságírók, de – korábbi elnököknél legalábbis – ritka volt, hogy nyílt hazugságok, alternatív tények hangozzanak el rendszeresen.

Trump most viszont teljesen nyíltan kimondta, hogy csak ő tudja, mi a Fehér Ház álláspontja, a kommunikációs csapatának esélye sincs erre.

A hét nagy botránya volt az FBI-igazgató kirúgása, ahol Trump szóvivői előbb teljesen más üzenetet fogalmaztak meg, mint amivel később Trump magyarázta az ügyet. Trump ugyanis az NBC-nek adott interjújában gyakorlatilag – bár nem tökéletesen egyértelműen fogalmazott – elismerte, hogy azért rúgta ki a James Comey-t, mert az komolyan vette a Trump-kampánycsapat és az orosz rezsim kapcsolatait feltérképező nyomozást. Ezt megerősítették több újság riporterei is.

Azóta Trump Twitteren – ha megint többféleképpen értelmezhetően is, de erősen ráutalóan – megfenyegette Comey-t, hogy ha szivárogtat a sajtónak, akkor ő is nyilvánosságra hozza a hangfelvételeket, amiket kettejük találkozójáról készített. (Yahoo, Fox)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.