Angela Merkel ma nagyot léphet az újraválasztása felé

Angela Merkel (középen) Armin Laschettal (balra), a CDU észak-rajna-vesztfáliai kancellárjelöltjével. A CDU-nak esélye lett a győzelemre a hagyományosan a szociáldemokraták fellegvárának számító legnagyobb német tartományban.Fotó: OLIVER BERG/dpa Picture-Alliance/AFP

Tartományi választásokat tartanak vasárnap Németország legnépesebb, hagyományosan a szociáldemokraták fellegvárának számító tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában (NRW). A második világháború óta eltelt időszakban itt szinte mindig az SPD volt hatalmon, de az utolsó közvélemény-kutatások alapján most

akár Angela Merkel kancellár pártja, a CDU is nyerhet.

A felmérések rendkívül kiélezett versenyt mutatnak, ami a CDU-nak jelent jót, mert a szoros eredmény még egy esetleges vereség esetén is nagyon biztató előjel lenne a szeptemberi parlamenti választások előtt.

A tartományi választás tétjét amúgy az SPD kancellárjelöltje, Martin Schulz emelte meg akkor, amikor kijelentette, hogy ha NRW-ben nyer, akkor ősszel is nyerni fog. Ami elég értelmetlen kijelentés volt, tekintve, hogy itt szinte kötelező lenne a győzelem a most a Zöldekkel koalícióban kormányzó SPD-nek. Gondjaikat csak fokozza, hogy a felmérések szerint a Zöldek támogatottsága a felére csökkent a legutóbbi választás óta, így a szociáldemokraták még győzelmük esetén se biztos, hogy kormányképes koalíciót tudnának alkotni velük.

A választás maga amúgy mintha egy másik világban zajlana, amit jelez, hogy a CDU fő kampánytémájának

a közlekedési dugókat

választotta. Angela Merkel kancellár is arról beszélt a kampányban, hogy "a dugóban ácsorgás idő az emberek életéből, és ha a dugókban töltött időt mind összeadjuk, az rengeteg idő". Amire a szociáldemokrata tartományi miniszterelnök, Hannelore Kraft csak azzal tudott visszavágni, hogy Merkel figyelmen kívül hagyta az SPD eredményeit. (Via BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.