Angela Merkel ma nagyot léphet az újraválasztása felé

külföld
2017 május 14., 05:44
comments 78
Angela Merkel (középen) Armin Laschettal (balra), a CDU észak-rajna-vesztfáliai kancellárjelöltjével. A CDU-nak esélye lett a győzelemre a hagyományosan a szociáldemokraták fellegvárának számító legnagyobb német tartományban.
photo_camera Angela Merkel (középen) Armin Laschettal (balra), a CDU észak-rajna-vesztfáliai kancellárjelöltjével. A CDU-nak esélye lett a győzelemre a hagyományosan a szociáldemokraták fellegvárának számító legnagyobb német tartományban. Fotó: OLIVER BERG/dpa Picture-Alliance/AFP

Tartományi választásokat tartanak vasárnap Németország legnépesebb, hagyományosan a szociáldemokraták fellegvárának számító tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában (NRW). A második világháború óta eltelt időszakban itt szinte mindig az SPD volt hatalmon, de az utolsó közvélemény-kutatások alapján most

akár Angela Merkel kancellár pártja, a CDU is nyerhet.

A felmérések rendkívül kiélezett versenyt mutatnak, ami a CDU-nak jelent jót, mert a szoros eredmény még egy esetleges vereség esetén is nagyon biztató előjel lenne a szeptemberi parlamenti választások előtt.

A tartományi választás tétjét amúgy az SPD kancellárjelöltje, Martin Schulz emelte meg akkor, amikor kijelentette, hogy ha NRW-ben nyer, akkor ősszel is nyerni fog. Ami elég értelmetlen kijelentés volt, tekintve, hogy itt szinte kötelező lenne a győzelem a most a Zöldekkel koalícióban kormányzó SPD-nek. Gondjaikat csak fokozza, hogy a felmérések szerint a Zöldek támogatottsága a felére csökkent a legutóbbi választás óta, így a szociáldemokraták még győzelmük esetén se biztos, hogy kormányképes koalíciót tudnának alkotni velük.

A választás maga amúgy mintha egy másik világban zajlana, amit jelez, hogy a CDU fő kampánytémájának

a közlekedési dugókat

választotta. Angela Merkel kancellár is arról beszélt a kampányban, hogy "a dugóban ácsorgás idő az emberek életéből, és ha a dugókban töltött időt mind összeadjuk, az rengeteg idő". Amire a szociáldemokrata tartományi miniszterelnök, Hannelore Kraft csak azzal tudott visszavágni, hogy Merkel figyelmen kívül hagyta az SPD eredményeit. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.