Az osztrák kancellár szerint ősszel előrehozott választások jöhetnek Ausztriában

külföld
2017 május 14., 12:44
comments 17

Ausztriában minden bizonnyal előrehozott választásra kerül sor még idén ősszel – mondta Christian Kern osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke az osztrák közszolgálati televízióban (ORF).

A kancellár utalt arra, hogy tovább kívánja kormányozni az országot, hogy az utolsó hónapokban még megvalósítsa a kormányprogramot, de a kisebbségi kormányzást nem tekinti „életképes” opciónak.

Az osztrák kancellár szerint a két kormánykoalíciós párt között vége az együttműködésnek. „Nem szabad úgy tenni, mintha ezt nem akarnánk tudomásul venni” – mondta Kern, utalva pártja és a kisebbik koalíciós erő, a konzervatív néppárt (ÖVP) közötti kapcsolatra. A kancellár utalt arra, hogy Ausztriában még az idén előrehozott választások lesznek.

„Ausztriát nem fogom a káoszba taszítani” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a néppárti miniszterek elbocsátását kéri-e az államfőtől. Azt mondta, hogy egyeztetésre van szükség, melyik miniszter akar egyáltalán a kormányban maradni. Amennyiben az ÖVP reformokat akar, akkor az SPÖ mellé áll, „következetesen dolgozzuk végig a nyarat és azután foglalkozzanak a választási kampánnyal” – mondta.

A kancellár szerint az elmúlt időszakban az SPÖ taktikai okokból már több alkalommal felmondhatta volna a koalíciós kormányzást, de ezt az ország iránti felelősségvállalása miatt nem tette. Azt mondta, az utóbbi időben az SPÖ is biztosan követett el hibákat.

Christian Kern
photo_camera Christian Kern Fotó: Uwe Lein/AFP

Kern egyelőre arról nem akart nyilatkozni, hogy szívesen lenne-e tagja egy jövőbeni szociáldemokrata és néppárti koalíciós kormánynak, de az ellenzéki, radikális Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való közös kormányzást nem tekinti kívánatosnak, neki az ÖVP, az ellenzéki Zöldek és a szintén ellenzéki liberális Neos párt az elsődleges tárgyalópartner.

A kancellár arról is beszélt, hogy Alexander Van der Bellen osztrák államfővel egyeztet a „súlyos kormányválságról”.

Vasárnap délután a kisebbik koalíciós partner, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöksége megválasztja új elnökét a lemondott Reinhold Mitterlehner helyébe. A poszt várományosa, Sebastian Kurz  pénteken az előrehozott választás mellett állt ki.

Kern az ORF-nek adott interjújában reményét fejezte ki, hogy ha Kurzot választják meg az ÖVP elnökének, nemcsak személyi, hanem tartalmi kérdésekkel is foglalkozik majd. Kern ismételten arra kérte Sebastian Kurzot, hogy hétfőn egyeztessenek az igazi reformokról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.