A mátrai borvidék negyedét letarolta a jég

Az előzetes becsléseket jóval meghaladó, legalább háromszáz millió forintos kárt okozott a múlt szombati jégeső a mátrai borvidék termésében – mondta az MTI-nek Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

A hegyközség területén lévő 6500 hektár szőlőültetvényből a termőterület meghaladja az 5000 hektárt, ennek mintegy egynegyedét érte jégkár. 

„A viszonylag pontos becslések szerint 1000-1200 hektárnyi szőlőben 30 és 90 százalék közöttire tehető a termésvesztés. A termelési értékben így 30-40 százalék átlaggal számolva, 300-400 millió forintnyi a veszteség, amihez még az új ültetvényekben keletkezett károsodás is társul" – mondta Nyilas, aki szerint a gazdák 95-98 százaléka a magas díj miatt nem rendelkezik biztosítással, így az elmúlt két évtized legnagyobb elemi kára őket sújtja. Így csak a kárenyhítési alapból juthatnak bizonyos összeghez, ami a tényleges veszteség 40 százaléka körül lehet majd.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.