A mátrai borvidék negyedét letarolta a jég

gazdaság
2017 május 15., 13:13
comments 76

Az előzetes becsléseket jóval meghaladó, legalább háromszáz millió forintos kárt okozott a múlt szombati jégeső a mátrai borvidék termésében – mondta az MTI-nek Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

A hegyközség területén lévő 6500 hektár szőlőültetvényből a termőterület meghaladja az 5000 hektárt, ennek mintegy egynegyedét érte jégkár. 

„A viszonylag pontos becslések szerint 1000-1200 hektárnyi szőlőben 30 és 90 százalék közöttire tehető a termésvesztés. A termelési értékben így 30-40 százalék átlaggal számolva, 300-400 millió forintnyi a veszteség, amihez még az új ültetvényekben keletkezett károsodás is társul" – mondta Nyilas, aki szerint a gazdák 95-98 százaléka a magas díj miatt nem rendelkezik biztosítással, így az elmúlt két évtized legnagyobb elemi kára őket sújtja. Így csak a kárenyhítési alapból juthatnak bizonyos összeghez, ami a tényleges veszteség 40 százaléka körül lehet majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.