Amerika szerint a szíriai vezetés tömeggyilkosságot hajt végre egy börtönben, és a holttesteket krematóriumban semmisíti meg

2017 május 15., hétfő 17:37

Stuart Jones, az amerikai külügyminisztérium Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkára helyi idő szerint délelőtt egy váratlanul összehívott sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat a szíriai helyzetről.

Jones elmondta, hogy az amerikai kormány rendelkezésére álló információk szerint

a szír kormány tömeges kivégzéseket hajt végre egy börtönben, és a kivégzettek földi maradványait a börtön mellett épített krematóriumban semmisíti meg.

A külügyminisztérium információi szerint a Damaszkusztól nem messze lévő Szednaja katonai börtönben naponta kb. 50 rabot akasztanak fel. Stuart Jones azt mondta:

„Úgy gondoljuk, a krematórium épülete arra szolgál, hogy elfedje a Sednaya börtönben végrehajtott tömeges kivégzések nagy arányát.”

A külügyminisztérium nyilvánosságra hozott műholdas fényképeket, amikről azt állítja: a börtönépületek egyikéből átalakított krematóriumot ábrázolják. A fotók a külügyi tájékoztatás szerint 2013 óta, több éven keresztül készültek. Azok egy épülőfélben lévő házat mutatnak, és mostanáig szigorúan titkosaknak minősültek.

A képeket bemutatva Stuart Jones azt mondta: Bassár el-Aszad kormánya Oroszország és Irán feltétlen támogatásával „a gonoszság új szintjére süllyedt”.

Egyúttal felszólította Moszkvát és Teheránt, hogy vesse latba a Szíriára gyakorolt befolyását egy hiteles tűzszünet és a politikai tárgyalások megindítása érdekében.

Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency/AFP

Stuart Jones azt mondta, az amerikai kormánynak van oka arra, hogy kétkedő legyen az ún. deeszkalációs zónákat, vagy más néven biztonsági övezeteket illetően, aminek a létrehozásában – a szíriai civil lakosság védelme érdekében – május elején az asztanai tárgyalásokon állapodtak meg.

Néhány hete az Amnesty International állította azt, hogy a szíriai kormány kb. 13 ezer foglyot végeztetett ki tömeges akasztásokkal, és módszeresen megkínoztatta a foglyait a Szednaja katonai börtönben. A nemzetközi emberi jogi szervezet által összegyűjtött tanúvallomások 2011 és 2015 közötti kivégzésekről szóltak, de a jelentés szerint valószínűleg máig folynak ezek a háborús bűnnek minősülő cselekedetek. A szervezet ENSZ-vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

A szíriai kormány és Bassár el-Aszad elnök eddig mindig visszautasította azokat a jelentéseket, amik szerint a 2011 óta tartó, az ENSZ szerint több mint 400 ezer ember életét követelő szíriai polgárháborúban kínzásokat és bírósági ítélet nélküli kivégzéseket hajtottak volna végre. (MTI, WSJ)