Amerika szerint a szíriai vezetés tömeggyilkosságot hajt végre egy börtönben, és a holttesteket krematóriumban semmisíti meg

háború
2017 május 15., 19:37
comments 214

Stuart Jones, az amerikai külügyminisztérium Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkára helyi idő szerint délelőtt egy váratlanul összehívott sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat a szíriai helyzetről.

Jones elmondta, hogy az amerikai kormány rendelkezésére álló információk szerint

a szír kormány tömeges kivégzéseket hajt végre egy börtönben, és a kivégzettek földi maradványait a börtön mellett épített krematóriumban semmisíti meg.

A külügyminisztérium információi szerint a Damaszkusztól nem messze lévő Szednaja katonai börtönben naponta kb. 50 rabot akasztanak fel. Stuart Jones azt mondta:

„Úgy gondoljuk, a krematórium épülete arra szolgál, hogy elfedje a Sednaya börtönben végrehajtott tömeges kivégzések nagy arányát.”

A külügyminisztérium nyilvánosságra hozott műholdas fényképeket, amikről azt állítja: a börtönépületek egyikéből átalakított krematóriumot ábrázolják. A fotók a külügyi tájékoztatás szerint 2013 óta, több éven keresztül készültek. Azok egy épülőfélben lévő házat mutatnak, és mostanáig szigorúan titkosaknak minősültek.

A képeket bemutatva Stuart Jones azt mondta: Bassár el-Aszad kormánya Oroszország és Irán feltétlen támogatásával „a gonoszság új szintjére süllyedt”.

Egyúttal felszólította Moszkvát és Teheránt, hogy vesse latba a Szíriára gyakorolt befolyását egy hiteles tűzszünet és a politikai tárgyalások megindítása érdekében.

photo_camera Fotó: Samuel Corum/Anadolu Agency/AFP

Stuart Jones azt mondta, az amerikai kormánynak van oka arra, hogy kétkedő legyen az ún. deeszkalációs zónákat, vagy más néven biztonsági övezeteket illetően, aminek a létrehozásában – a szíriai civil lakosság védelme érdekében – május elején az asztanai tárgyalásokon állapodtak meg.

Néhány hete az Amnesty International állította azt, hogy a szíriai kormány kb. 13 ezer foglyot végeztetett ki tömeges akasztásokkal, és módszeresen megkínoztatta a foglyait a Szednaja katonai börtönben. A nemzetközi emberi jogi szervezet által összegyűjtött tanúvallomások 2011 és 2015 közötti kivégzésekről szóltak, de a jelentés szerint valószínűleg máig folynak ezek a háborús bűnnek minősülő cselekedetek. A szervezet ENSZ-vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

A szíriai kormány és Bassár el-Aszad elnök eddig mindig visszautasította azokat a jelentéseket, amik szerint a 2011 óta tartó, az ENSZ szerint több mint 400 ezer ember életét követelő szíriai polgárháborúban kínzásokat és bírósági ítélet nélküli kivégzéseket hajtottak volna végre. (MTI, WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.