Ügyes! Az egész magyar sajtó egy sörözőből adja élőben, ahogy Bayer Zsolt kávézik - élő!

POLITIKA
2017 május 15., 08:47
comments 421

10:42

Bayer Zsolt érkezett meg eddig a főszereplők közül, az előbb tucatnyi kamera és fényképezőgép fényében ivott meg egy pohár vizet. A söröző tele van emberekkel, most nem látom a táblával tüntető nénit.

10:43 

Miután kiitta a vizet, de mielőtt kifújta volna az orrát, Bayer azt kérdezte: "Gyurcsány nem jön?"

10:44

Valaki azt mondta "Ott van Hont András", mire Bayer: "Hajrá!" Hont volt az, akit Bayer kihívott verekedni, majd amikor pozitív választ kapott, megijedt a félelmetes újságírótól. (Hont igazából persze nem volt jelen, ez viccelődés volt.)

10:46

Ott van Jurák Kata is!

10:49

A buli elvileg 11-kor kezdődik, a főszereplők egy része leült egy asztalhoz. Itt járunk egyébként:

photo_camera Forrás: Street View

10:50

Bayer Zsolt úgy ragyog a megjelent tömeget látva, mint akit civilvérrel kenegetnek. 

10:52

Annyian vannak a nem túl nagy sörözőben, hogy már azt szervezik, hogyan tud majd vágóképezni a rengeteg operatőr.

10:53

Tessék, így ragyog Bayer Zsolt, amikor igazán ragyog:

photo_camera Fotó: Ács D ániel

10:54

Megérkezett a TASZ-os Dojcsák Dalma.

10:56

Már Szeles András is a helyén, sőt a tömegben Stumpf András újságíró is feltűnt. A kávézni készülők asztalán annyi a mikrofon, hogy félő, egy erős dupla helyett egy szivacsborítást fognak lenyelni.

10:58

Itt van Szél Bernadett is, a hely méretéhez képest elképesztő a tömeg. De hol van Gulyás Márton?

10:59

Bayer azt mondja, még várnak 5 percig.

11:00

Ez mégsem médiahekk, hanem ültetős játék. A főszereplők ülésrendjét percenként rendezik át, ahogy újabb és újabb szereplők ülnek az asztalhoz. 

11:01

De mi a tökömet keres az asztalnál Stumpf András a Heti Választól?

11:02

A Zsolt, Isten óvjon feliratos traszparenst hurcoló néni véggi Bayer mögött áll.

11:03

Csúri Ákos, a Bayer blogját futtató Blogstar vezetője mond pár ügyrendi szót . Ebből derül ki, hogy Stumpf lesz a moderátor.

11:04

SOKKOLÓ!!!! Stumps elmondja, hogy a TASZ kérte fel moderálni.

11:05

META! Gulyás Márton élőzi, ahogy a helyszínhez közelít.

11:05

Miért is hívta meg kávézni a TASZ Bayert? - indít Stumpf. Dojcsák: Azért álltak elő a videójukkal, hogy a civileknek legyen arca és neve, és akiknek mondjuk felmerül a megverése, ne arctalan massza legyenek.

11:08

Megjelenik a showellopással kísérletező Gulyás Márton, szörnyű átültetéslavinát indítva el ezzel. Olyan az egész, mint valami abszurd mozgásszínház.

11:09

Rendezhették volt ezt egy gardróbszekrényben is!

11:10

Bayer Zsolt elképesztő felfedezést oszt meg a világgal: az ember személyesen másképp viselkedik másokkal, mint ha a klaviatúra mögül osztaná őket. (Update: akkor nem hallottam sajnos rendesen, de azt hiszem, ezen a ponton mondta először, hogy indulatból beszélt a civilek taknyáról-véréről és sajnálja.)

11:12

Dojcsák azt mondja, hogy a TASZ célja, hogy az, hogy ne hangozzanak el erőszakra buzdító beszédek. A TASZ-nak nem témája a durva közbeszéd úgy általában, ők az utolsó fázisban jönnek a képbe.

11:14

Nálam tízszer, hússzor, százszor durvább dolgokat mondanak - közli Bayer, így kiderül, hogy most a hervasztó "Ki mondott durvábbat" játék következik, idézetek felolvasásával, nyilván ellenzéki aktivistáktól és újságíróktól. Ahhoz képest, hogy készült, Bayer azonnal jókora bakival kezd: a mellette ülő Gulyás Márton szájába ad egy olyan idézetet, amit ne ő mondott arról, hogy hogyan kéne kirángatni a képviselőket a parlamentből.

11:17

Bőtös Botond újságíró, Medvegy Gábor újságíró, Jourjean felhasználó és mások fotelből akasztgatós Facebook- és Tumblr-posztjaiból idéz Bayer.

Most a jobboldali heccmesterek érzékenységéről, lelkéről beszél Bayer, mármint hogy nekik milyen rosszul esik az ilyesmi. Most tágít az optikán, és azt ecseteli, hogy 2,5 millió Fidesz-szavazónak milyen rossz esnek a civil transzparensek.

11:20

Szél Bernadett eddig a legsvungosabb. Azzal nyit, hogy nem kávézni jött, hanem arról beszélni, hogy feljelentette Bayert, aki szerinte bűncselekményt követett el a rádióbeszédével. Bayert azzal vádolja, hogy ő meg a katolikusokat sértette vérig, amikor demens vénembernek nevezte a pápát.

11:24

DURVA: Bayer Zsolt megnyálazott egy papírzsebkendőt, majd megtörölte vele az arcát. MIÉRT? A zsebkendőt értem, csak a nyálat nem.

11:25

Én az LMP-nél dolgoztam, hol a fizetésem - kezdi kiabálni egy nő a tömegből! Stumpf András kövérlászlói eréllyel megfenyegeti, hogy kivezetteti, mire a nő elhallgat.

11:27

Szél is elítéli a verbális erőszakot, de erre nem azt tartja megoldásnak, hogy ő még durvábbakat mondjon.

Szél Bayer szemébe néz és azt kérdezi, mivel érdemelte ki a Szentatya az osztást. Bayer azt mondja, hogy már nem is emlékszik, hogy mondott volna ilyesmit.

11:30

Bayer visszautasítja az antiszemitizmus és rasszizmus vádját.

11:31

Gulyás: a kurvaanyázás nem visz előre. Az aktivista azt mondja magáról, hogy képes az önkorrekcióra, de néha ő is elveszíti a fejét. 

11:32

Gulyás Márton alternatív sci-fi álma: mit szólnának az ebben a sörözőben a nyolcvanas években szervezkedő Független Jogászfórum konzervatív alapítói, úgyis mint Kónya Imréék a mai közbeszédhez? Őrületes vízió, amit Gulyás egy igen hosszú, Fidesz-rendszer elleni vádbeszéddel fejel meg.

Gulyás láthatólag magának akarja a főszerepet: most felidézi, hogy Bayer arról írt, szívesen lefejelné. felszólítja, hogy ha szeretné, akkor tegye meg most,

hátha lesz egy olyan napja, amikor a klaviatúrát nem ezel a baszdühvel fogja megostromolni

Bayer nem fejeli le.

11:35

Bayer: olyanok uszítanak ellenük, akiket soha nyilvánosan nem hurcoltak meg. Irányítanak-e téged vagy sem? - teszi fel Stumpf az elképesztően profi kérdést, ami nyilván most fogja könnyes, nyilvános vallomásra kényszeríteni Bayert. És - MEGLEPETÉS! - nem így történik. Bayer elárulja, hogy nem, nem szokta felhívni Orbán azzal, hogy mit kéne írni. Nem, ő nem a Párt Ökle.

11:40

Jurák Kata a Pesti Srácok újságírója az ellenzéki tüntetőktől elszenvedett sérelmeit sorolja és azt kérdezgeti, hogy hol volt akkor a tiltakozó TASZ. (Ugyanaz a Jurák Kata, aki, miután a kolléganőnket egy fideszes rendezvényen nemrég inzultálták, azonnal a legdurvább vádakkal illette őt, az erőszak áldozatát nevezve provokátornak.)

Bayer akkor várt volna fellépést a TASZ-tól, amikor ellenzéki tüntetők "Öld a szar rendőrt" kiáltottak. 

11:45

Szeles András (TASZ) emlékeztet, hogy egy MTVA-műsorvezető korábbi, balatoni megverésekor posztban tiltakoztak az újságírók elleni erőszakkal szemben, de azt is hozzáteszi, hogy talán hiba volt, hogy Jurák Kata eseténél nem tették ki újra a posztot. Dojcsák Dalma azt javasolja Juráknak, hogy ilyenkor tegyen feljelentést és akkor a TASZ vállalni fogja a képviseletét. Később általánosságban minden újságírót arra biztatott, hogy ha a munkája végzése közben atrocitás éri, hívja őket.

11:50

Valahogy az asztalhoz keveredett Startuppunk Tumblr-felhasználó is, a szélsőbalos mikroblog-heccmester, aki se nem újságíró, se nem politikus, csak egy politizáló kommentelő. És aktivista. Mi és ki jöhet itt még? (Update: a közvetítés hevében nem kapcsoltam, hogy ő a Gulyás Mártonnal egyidőben előállított várbeli festékdobáló aktivista, akit Bayer korábban betámadott, amiért egy tüntésen arról beszélt, hogy a nép ki fogja rángatni a képviselőket a parlementből.)

Hősünk persze arról kezd beszélni, hogy a mikroblogposztok és kommentek nem számítanak. Utána még egy, számomra ismeretlen fickó szól hozzá. Kifulladni látszik a buli.

11:55

Megbuktam, a számomra ismeretlen fickó maga Berkecz Balázs, az Együtt politikusa, aki oldalágon került bele a Bayer-Hont András-féle majdnem-verekedésbe.

11:56

Bayer ma már csak ugyanazt fogja ismételgetni a jelek szerint, mármint azt, hogy őket a lámpavasra akasztotta volna pár facebookozó újságíró.

11:58

Vicces nézni, ahogy a két hivatásos politikus megpróbálja ellopni a showt. Szél tök ügyesen csinálja, azzal a furcsa eszközzel, hogy érthetően, tömören és hangosan beszél. Berkecz viszont összevissza. Két eltérő iskola egymás mellett.

12:00

HÚHA, Gulyás Márton újabb végtelen, általános, Walt Whitmani-i értelemben hömpölygő politikaihelyzet-leírást ad.

12:02

Kiüresedtek a normális érdekegyeztetési folyamatok - panaszolja Gulyás. 

12:04

Jurák Kata a király: azt panaszolja, hogy a tüntetők miért goára táncoltak. Mestertroll! És mindezt teljesen ártatlan arccal. 

12:06

Az a baja Gulyásnak, hogy a Fidesz csak a saját táborának játszik? Mondjon Gulyás 1990 óta egyetlen kormányt, amelyik nem ezt tette. Ezt nem én mondom, hanem Bayer Zsolt. Ez lassan annyira lesz élvezetes, mint az Időkerék felállítását figyelni annak idején, fogkőleszedés közben.

12:07

Nem bír csökkenni a Fidesz szavazóbázisa. És ezek a szavazók nem a Holdról jöttek - közli Bayer asztonauta.

12:09

Szél: szavak után jönnek a tettek. Azzal vádolja Bayert, hogy az írásai gerjeszthették fel a romagyilkosságok tetteseit. Bayer ezt felháborodottan utasítja vissza. Szél megismételi, hogy szavak után jönnek a tettek, és megkéri Bayert, hogy hagyja abba.

Dojcsák észrevételezi, hogy bár a kávézást a TASZ hívta össze, a politikusok ellopták a sót. Majd, Bayer egy fordulatára, miszerint "a cigányok" megvertek valakit, azt reagálja, hogy az emberek egyének, és szeretné, ha nem Magyarországon egységes tömbként kezelnének embercsoportokat.

12:15

Bayer Zsolt most a Fidesz szavazóit sajnálja, hogy milyen rossz lehet nekik látni a híradóban, hogy ötödször pakolják szét a Fidesz-székházat. Gulyás joggal kérdez vissza, hogy melyik híradóban láthatna ilyet egy Fidesz-szavazó.

11:18

Bayer megint visszatér arra, hogy a Fidesz táborának milyen rosszul esnek az olyan traszparensek, mint a Bajszos szar. Nincs hátrányosabb helyzetű csoport egész Magyarországon, mint a Fidesz-szavazók! Gulyás szerint a bajszos szar egy állampolgári vélemény, aminek a kimondásához bárkinek joga van, és ez nem ugyanaz, mint azzal fenyegetni, hogy taknyon-véren húznak ki valakit a parlamentből.

12:20

Bayer kimondta azt, hogy

KIMONDATIK

Meg azt is, hogy a vér és takony indulatból szaladt ki a száján. Már korábban is mondta, hogy indulatból beszélt és sajnálja, csak akkor nem hallottam rendesen a nagy zsizsegésben.

Varga aktivista utána elárulja:

Nekem például cigány az unokahúgom

A téma most az, hogy amikor Varga arról beszélt egy tüntetésen, hogy a pesti nép fogja kirángatni a képviselőket a parlamentből, akkor erőszakos kirángatásra gondolt-e.

12:23

Szél azt kéri Bayertől, hogy Bayer vegye rá a Fideszt, hogy az csatlakozzon az LMP durvulásellenes parlamenti nyilatkozatához.

12:26

Stumpf szerint ez az egész fontosabb volt, mint egy parlamenti döntés, ezzel lezárja a végtelenbe nyúló médiakávézást.

Bayer izzad, mint ló. Gulyás újabb élő videóra készülhet, mert félrehívja Bayert.

12:30

A söröző előtt az Echo TV próbálja éppen heccelni Gyulás Mártont. Kint jobb a buli, ott a Fidelitas is. Az egész kicsit Tarantino-film-szerű: száz ember kölcsönösen kamerákat és telefonokat szegez egymásra. 

Gulyás mintha azt mondta volna az Echo TV stábjának, hogy gyáva szarok vagytok, de ebben nem vagyok biztos. Ha mondta, nemsokára úgyis kiteszik.

12:35

Hol vannak a szefósok? Nem hiszek a fülemnek. De hála istennek félrehallottam, Gulyás azt kérdezte, hogy hol vannak az echósok. Most furcsa művészi akciónak kinéző valami zajlik: Gulyás Mártonra rengeteg kamera és mikrofon szegeződik, ő dacosan nézi őket, de egy büdös kukkot sem szól. Talán így jelzi, hogy nem nyilatkozik a kormány propagandasajtójának? Vagy valami egészen más?

Ha nem volt elég mindez szövegben, itt a pompás vita felvétele.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.