Gyurcsány végleg elengedte magát a svájci bankszámlázással

gyurcsány ferenc
2017 május 16., 08:39
comments 560

Gyurcsány Ferenc, a DK vezető előadőművésze új, tematikus turnéval járja a magyar média színpadait az utóbbi hetekben. A volt miniszterelnök a post truth korszak hangját meghallva végleg elengedte magát, és Orbán Viktor külföldi bankszámláiról és orosz zsarolásról szóló homályos utalásokkal bombázza hallgatóit anélkül, hogy ezt akár minimálisan is alátámasztaná tényekkel.

Az persze, hogy valaki már a külsőségek kedvéért sem törődik a tényekkel, nemhogy nem idegen a magyar politika világától, de egyenesen annak szervezőelve lett 2017-re. 

A Fidesz-féle valóságlegyalulással szemben viszont Gyurcsány mintha más utat választana: 

bohózatba fullasztja a ténynélküliséget. 

Ennek múlhatatlan értékű dokumentuma a hétfői Hír tévé interjú:

link Forrás

Már a bevezetés is a magyar humortörténelem fontos hagyományaihoz nyúlik vissza:

link Forrás

Ahol egyértelműen Salamon Béla szelleme járja be a stúdiót:

link Forrás

De Gyurcsány a közönség bevonásának népszerű trükkjét is beveti, amikor hosszan barkochbázik Kálmán Olgával az állítólagos bankszámlák és pénzügyi kivonatok hollétéről:

link Forrás

Aztán elszór olyan információkat, hogy

  • Több száz milliót látott banki kivonatokban, szerinte ez Orbán Viktor kezdeményezettnek lett feladva.
  • Szóbeli tájékoztatás is kapott erről oroszoktól.
  • Az állítólag bizonyító erejű dokumentumokért valószínűleg sok pénzt kérnek, de Gyurcsány "bármire kész", hogy megkapja ezeket.
  • A közvetítőkhöz nincs kontaktja Gyurcsánynak, a közvetítők fogják keresni őt.   

Ezen a ponton felmerül a kérdés:

link Forrás

Mindezzel persze politikai értelemben nincs baj, ellenzéki politikusként Gyurcsány úgy szökkenget a tények felett, ahogy csak szeretne. (Bár létezik azért másik iskola is, Alekszej Navalnij és csapata például olyan dokumentumfilmet raktak össze Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökről, hogy abból több tízezres tüntetés lett Oroszországban.) 

Az viszont már lényegesen károsabb, hogy Gyurcsány ezzel a tényleges oknyomozás világából is viccet csinál, és megpróbálja a Moszkva téri könyvárus pult alól kapható leleplező köteteinek világával összemosni azt. Mert ha egyszer tényleg előkerülnének vezető politikusok korrupciós ügyeiről szóló dokumentumok, ezek után még könnyebb lesz azokra is csak legyinteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.