Gyurcsány végleg elengedte magát a svájci bankszámlázással

gyurcsány ferenc
2017 május 16., 8:39
comments 560

Gyurcsány Ferenc, a DK vezető előadőművésze új, tematikus turnéval járja a magyar média színpadait az utóbbi hetekben. A volt miniszterelnök a post truth korszak hangját meghallva végleg elengedte magát, és Orbán Viktor külföldi bankszámláiról és orosz zsarolásról szóló homályos utalásokkal bombázza hallgatóit anélkül, hogy ezt akár minimálisan is alátámasztaná tényekkel.

Az persze, hogy valaki már a külsőségek kedvéért sem törődik a tényekkel, nemhogy nem idegen a magyar politika világától, de egyenesen annak szervezőelve lett 2017-re. 

A Fidesz-féle valóságlegyalulással szemben viszont Gyurcsány mintha más utat választana: 

bohózatba fullasztja a ténynélküliséget. 

Ennek múlhatatlan értékű dokumentuma a hétfői Hír tévé interjú:

Már a bevezetés is a magyar humortörténelem fontos hagyományaihoz nyúlik vissza:

Ahol egyértelműen Salamon Béla szelleme járja be a stúdiót:

De Gyurcsány a közönség bevonásának népszerű trükkjét is beveti, amikor hosszan barkochbázik Kálmán Olgával az állítólagos bankszámlák és pénzügyi kivonatok hollétéről:

Aztán elszór olyan információkat, hogy

  • Több száz milliót látott banki kivonatokban, szerinte ez Orbán Viktor kezdeményezettnek lett feladva.
  • Szóbeli tájékoztatás is kapott erről oroszoktól.
  • Az állítólag bizonyító erejű dokumentumokért valószínűleg sok pénzt kérnek, de Gyurcsány "bármire kész", hogy megkapja ezeket.
  • A közvetítőkhöz nincs kontaktja Gyurcsánynak, a közvetítők fogják keresni őt.   

Ezen a ponton felmerül a kérdés:

Mindezzel persze politikai értelemben nincs baj, ellenzéki politikusként Gyurcsány úgy szökkenget a tények felett, ahogy csak szeretne. (Bár létezik azért másik iskola is, Alekszej Navalnij és csapata például olyan dokumentumfilmet raktak össze Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökről, hogy abból több tízezres tüntetés lett Oroszországban.) 

Az viszont már lényegesen károsabb, hogy Gyurcsány ezzel a tényleges oknyomozás világából is viccet csinál, és megpróbálja a Moszkva téri könyvárus pult alól kapható leleplező köteteinek világával összemosni azt. Mert ha egyszer tényleg előkerülnének vezető politikusok korrupciós ügyeiről szóló dokumentumok, ezek után még könnyebb lesz azokra is csak legyinteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt