„Ha a fiatalok nem vennének avokádókrémet, lenne pénzük saját lakásra” – üzente a milliárdos ingatlanbefektető, majd azonnal ki is tört a botrány

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Tim Gurner egy luxusingatlanokkal foglalkozó céget vezet Melbourne-ben, vállalata összesen 3,8 milliárd dollár értékű projekteket fog át. Emellett pedig a jelek szerint életmódtanácsadóként is szeret szerepelni. Ebből lett most elég nagy botrány, miután a 60 Minutes in Australia című műsorban arról beszélt, hogy a mai fiatalok azért nem tudnak ingatlanokat vásárolni, mert elpazarolják a pénzüket pirítósra kenhető avokádókrémekre és túlárazott kávékra. 

„Amikor próbáltam megvásárolni az első otthonomat, nem vásároltam 19 dolláros préselt avokádót és heti négy négydolláros kávét. A mai fiatalok elvárásai ma nagyon-nagyon magasak.” – mondta Gurner, majd azzal folytatta, hogy egy új valóság korszakába léptünk, melyben nagyon sok embernek nincs nem lesz saját ingatlana. Arra a kérdésre, hogy szerinte akkor a fiatalok egy jelentős részének tényleg nem lesz soha saját lakása, megerősítette, hogy igen, amíg napi 40 dollárt költenek avokádóra és kávéra és nem dolgoznak, addig igen. 

A 35 éves befektető ezután arról beszélt, hogy ő mennyire komolyan dolgozott fiatalon: 19 évesen megvolt az első cége, reggel hatkor az edzőteremben kezdett és este fél 11-kor végzett a munkával. Ez ment heti hét napon át, addig, amíg meg nem tudta venni az első otthonát. Nem volt szó arról, hogy elmehetne reggelizni, hogy hova mehetne vacsorázni, csak dolgozott, mesélte saját legendás életéről. 

Gurner szavait hatalmas felháborodás fogadta. Az ausztrál városokban az ingatlanárak ugyanis a nyugati árakhoz hasonlóan durván elszálltak az elmúlt években és nagyon nehéz elképzelni, hogy a négydolláros hipszterkávét elengedő fiatalok hamar be tudnák magukat vásárolni az egekbe szökött piacra. 

Ráadásul azóta az ausztrál sajtó azt is megírta, hogy Gurner a saját legendás karrierjét nemcsak a hihetetlen munkabírásának köszönhette, hanem a nagyapja hagyott rá 25 ezer dollárt, ami remek kezdőtőkét jelentett a vállalkozásokhoz. Hasonló kezdőösszeghez csak 8500 napig kéne mellőzni a négydolláros kávékat. 

Maga a vita már zajlik egy ideje Ausztráliában: tavaly egy publicisztikában szálltak bele a fiatalok költési szokásaiba: akkor is a préselt avokádó merült fel, mint bűnjel. (Guardian/Mashable)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.