Kézműves spermával dolgozhatott a holland spermabankár

2017 május 16., kedd 8:54
222

Bizarr per indult Hollandiában, ahol 22 ember - vannak köztük harminc pluszos felnőttek és kiskorú gyerekek is - azt állítja, hogy igazából mindannyian egy meddőségi klinikát vezető orvos gyermekei, aki évtizedeken át oldotta meg úgy a szaporítóanyagkérdést, ahogy azt egy Amerikai pite-stílusú amerikai tinivígjátékban tennék. A felperesek között 10 anya és 12 mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerek van.

Maga a recskabajnok orvos, Jan Karbaat most áprilisban, 89 éves korában, az eljárás közben meghalt. Árulkodó közvetett bizonyíték lehet, hogy a végrendeletében külön kikötötte, hogy a testét nem exhumálhatják DNS-vizsgálat céljából, ezért a felperesek konkrétan azt kérik, hogy a bíróság rendelje el a férfi orrszőrvágójának és fogkeféjének a vizsgálatát, mert ezeken lehetnek DNS-azonosításhoz alkalmas maradványok.

Dr Karbaat klinikája évtizedekig működött az orvos Rotterdam melletti házában, nagyjából 10 ezer gyerek megszületésében segédkezve, míg 2009-ben a hatóságok a sperma nem megfelelő tárolása, illetve az elégtelen adminisztráció miatt be nem záratták. A megszüntetés egyik oka konkrétan az volt, hogy a hiányos papírmunka miatt nem lehetett még azt sem megmondani, hogy kik is voltak a spermadonorok. Az ügy annak idején úgy pattant ki, hogy egy gyanakvó anya genetikai vizsgálatot végezetett el a klinika segítségével fogant, de egymásra nem eléggé hasonlító gyerekein, akikről az derült ki, hogy csak féltestvérek, pedig elvileg ugyanaz lett volna a biológiai apjuk.

Most, a per során az is kiderült, hogy az orvos évekkel ezelőtt legalább egy gyerekének már bevallotta, hogy ő a biológiai apja. A harmincas éveiben járó pszichiátert, Moniek Wasenaart egy ismeretlen levélben figyelmeztette, hogy az arca mennyire hasonlít az orvoséra. A nő is így találta, elment a férfihoz, aki megnézte a homlokát, a száját és a kezét, majd beismerte, hogy simán lehet ő a biológiai apja. A DNS-vizsgálattól ugyanakkor elzárkózott.

És hogy miért használta Dr Karaat ki tudja hányszor a saját spermáját? Ezt maga az orvos indokolta meg, még egy 2004-es interjújában. 1996-ban ugyanis olyan törvényt hoztak Hollandiában, hogy a spermadonorok nem kaphatnak pénzt az adakozásért. Ez már eleve durván csökkentette a donorok számát. Ezek után 2004-ben olyan módósítást fogadtak el, ami szerint a mesterséges megtermékenyítéssel fogantaknak 16 éves korukban joguk van megtudni, hogy ki a biológiai apjuk. Ez annyi férfit visszatartott, hogy Karbaat ugyanebben az évben azt nyilatkozta a Voksraat című lapnak, hogy eltűntek a donorok: éppen akkor futott egy hirdetése, spermadonorokat keresve, amire egyetlen férfi sem jelentkezett.

(via New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt