15 milliárd forint körüli pénzt töm az Eximbank és az MKB Mészáros Lőrinc legújabb projektjébe

2017 május 17., szerda 12:27

Boldogan avatott keményítőüzemet Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc, Orbán gazdasági minisztere társaságában néhány hete. A beruházás negyedét, kb. 20 millió eurót az állam, 25 milliót a Visonta Projekt Kft. tulajdonosai (a Mészáros és Mészáros és a Duna Aszfalt) raktak a projektbe, a maradék 48 millió eurót, tehát kb. 15 milliárd forintot viszont hitelből teremtik elő.

A Heti Válasz megnézte a hitelbiztosítéki nyilvántartásban, hogy ki adhatta a hitelt, és kiderült, hogy az MKB és az Eximbank.

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én (Fotó: Komka Péter / MTI) Fotó: Komka Péter / MTI

Az részben azért érdekes, mert az MKB egy legfontosabb befektetője a Metis magántőkealapon keresztül éppen a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László. Másrészt az állami Eximbank újabb fidesz-közeli projektet finanszíroz rengeteg milliárddal.