Bors: Téli olimpiát rendezne a kormány

A Bors „biztos információra”  hivatkozva azt írja, hogy a kormány fontolgatja, hogy megpályázza a 2026-os téli olimpia rendezését. A lap elismeri, hogy az ötlet iszonyatos nagy hülyeségnek hangzik, de mivel se hegyeink nincsenek, se normális havunk. 

Ezért a lap forrásai szerint 2026-os téli olimpia rendezését a Magyar Olimpiai Bizottság Ausztriával közösen pályázná meg.

Így elvileg csak a jeges számoknak (gyorskorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, műkorcsolya és részben a jégkorongtornának) rendeznék Magyarországon, a havas sportágaknak Ausztria lenne a házi­gazdája.

A lap megemlíti, hogy az ötlet értelmi szerzője Kósa Lajos lehet, aki a Fidesz frakciója mellett a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget is vezeti. A közelmúltban ő lett a Magyar Olimpiai Bizottság téli sportágakért is felelős alelnöke is.

Fürjes Balázs kormánybiztos áprilisban arról beszélt, hogy „nincs napirenden a kérdés, hogy Budapest pályázzon a 2028-as vagy 2032-es nyári olimpiára, előkészítés sem zajlik ebben az ügyben”. A kormánybiztos szerint a 2024-re megálmodott versenyhelyszíneket csak azért építik meg, hogy egyszer mégis összejön a „120 éves magyar olimpiai álom”, akkor kevesebbet kelljen költeni a sportlétesítményekre. 

A Bors cikke is felveti, hogy mivel a 2024-es játékokat valószínűleg Párizs rendezi, így a nyári olimpia leghamarabb 2036-ban térhet vissza Európába. Míg a téli olimpia már 2026-ban is itt lehet.

A lapnak az Osztrák Olimpiai Bizottság sajtófőnöke, Wolfgang Eichler megerősítette, hogy Ausztria pályázik a 2026-os téli olimpia megrendezésére, de arról már nem nyilatkozott, hogy ezt a magyarokkal közösen teszik-e.