Figyeli az érettségin előforduló méltánytalanságokat a Tanítanék Mozgalom

Közleményt adott ki az tan- és oktatási szabadságot, valamint a tanárok munkakörülményeinek javítását zászlójára tűző Tanítanék Mozgalom az idei érettségikkel kapcsolatban. Szerda reggel jelezték az Oktatási Hivatalnak: szemmel tartják az érettségiket, köztük a szakgimnáziumokban szerdán zajló ágazati szakmai érettségiket, hogy "ne történhessen semmilyen méltánytalanság". 

A Tanítanék szerint azért fontos a kiemelt figyelem, mert az új szakmai érettségi feltételeit csak négy hónappal a vizsgák előtt, 2016. decemberében tisztázta a köznevelési államtitkárság. Hiába ígérte Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, hogy lesz majd konferencia a szakképzési centrumok vezetőinek az újításokról, de nem lett. Több iskolában nem álltak rendelkezésre megfelelő tankönyvek, feladatsorok, későn jelentek meg a kerettantervek. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is jogsértőnek jogsértőnek találta a vizsga bevezetését, de a tiltakozóknak is csak annyit sikerült kibulizniuk, hogy Palkovics László oktatási államtitkár egy héttel (!) az érettségik előtt írásban ígérte, hogy a tanulási nehézségekkel küzdők felmentéseiről szakmai vizsgákon az egyes intézményvezetők dönthetnek, és hogy továbbtanulásnál nem minden esetben kell a vizsga eredményét a pontokba beleszámolni. 

A Tanítanék amiatt aggódik, hogy vajon erről tájékoztatták-e az érintett oktatókat, vezetőket, ahogy abban is bizonytalanok, vajon tudják-e minden intézménynél, hogy például a régi történelem atlaszokat még lehet használni; volt ahol elvették ezeket a diákoktól. A nyelvi érettségikkel kapcsolatban is merültek fel problémák. 

A mozgalom azt kéri a diákoktól és tanároktól, ha méltánytalanságot, netán jogsértést, hibás megoldókulcsot észlelnek, jelezzék a Tanítanék által létrehozott Google-felületen, ők pedig vállalják, hogy önkéntes jogi segítőkön keresztül segítséget nyújtanak, és eljuttatják a kétes ügyeket a nyilvánossághoz.