„Bemenni az Origóhoz olyan, mintha bemennénk Németh Szilárdhoz”

politika
2017 május 18., 13:16
comments 840

"Betört az Origóhoz a Momentum Mozgalom!"

írta az Origo ma délután.

Nem sokkal később a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a kormány sajtótájékoztatóján már így beszélt: "Meg vagyok döbbenve, úristen. Sajtószabadság van, ezt mindig elfelejtik. Nem bírnak magukkal. (...) Megdöbbentő, hogy úgy gondolja egy politikai párt, hogy csak azért, mert új, bárkivel szemben, bármelyik médiacsapattal, bármelyik újságíróval szemben bármit megengedhet, ezt hibának gondolom." (Lázár János egyébként egy alkalommal nagy sikerrel gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy megsemmisüljön az Origo független szerkesztősége.)

De mi történt valójában?

Megkérdeztük a Momentum sajtósát, Papp Gergőt, aki Fekete-Győr András társaságában ott volt ma délelőtt az Origóban. Papp szerint nem betörtek, hanem egyszerűen besétáltak a szerkesztőségbe. Először eltévedtek az épületben, a fejlesztőkhöz nyitottak be, ők igazították útba őket a szerkesztőség irányába.

Végül sikeresen benyitottak az origós newsroomba, ahol kellemetlen beszélgetésbe bonyolódtak az egyik Momentumról megjelent lejárató jellegű anyag szerzőjével, Kovács Andrással. Kovács azt mondta nekik, hogy nem közszereplő, miközben a szerkesztőség többi tagja némán figyelt. Később Tókos Lóránt vezérigazgató-helyettes is megérkezett, vele kifejezetten jó hangulatú beszélgetést folytatott a két momentumos Papp szerint.

"Persze, itt van Habony a tárgyalóban, gyertek!" – viccelt Tókos, majd megkérte őket, hogy távozzanak, aminek ők engedelmeskedtek is.

Itt a Momentum videója az esetről:

link Forrás

"Ez nem olyan volt, mintha egy újsághoz mentünk volna be, hanem mintha Németh Szilárd irodájába nyitottunk volna be" – mondta Papp, aki szerint éles vonalat kell húzni a sajtó és a fideszes propagandagépezet közé. Az Origo Papp szerint közpénzen folytat hazugság- és gyűlöletkampányt, a kormány szócsöveként.

(Erről a kérdésről ma megjelent nálunk egy hosszabb anyag, amit erősen ajánlok mindenkinek.)

Papp szerint főleg három olyan anyag volt, amiben extrém módon hazudtak vagy manipuláltak a Momentum tagjairól az Origón megjelent anyagokban. Az egyik a Hajnal Miklósról írt cikk volt, a másikban Soros György alakját vélték felsejleni a Momentum mögött, a harmadikban pedig – ami ma reggel jelent meg – az Átlátszó Oktatás adatbázisából megszerzett adatok alapján vádoltak meg néhány Momentum-tagot, hogy a HÖK-ből jutottak "milliókhoz".

Volt bármi értelme ennek az akciónak?

Papp szerint volt, mert úgy látták Fekete-Győrrel, hogy Kovács András elszégyellte magát. Két céllal mentek oda: egyrészt meg akarták kérdezni, hogy tényleg felülről irányítják az Origo lejárató anyagait, másrészt hogy megmutassák az Origóban dolgozó sajtómunkásoknak, hogy ők is hús-vér emberek, hogy erről ne feledkezzenek meg, amikor legközelebb lejárató anyagokat írnak róluk.

A Társaság a Szabadságjogokért viszont nem ért egyet. "Magánterületre engedély nélkül senki - még a hatóságok - sem léphetnek be. Az engedély hiányát pedig nem pótolja a közérdekre való hivatkozás" – írják a jogvédők a Facebookon. A TASZ szerint újságíró csak akkor számít közszereplőnek, amikor a nyilvánosság szférájában végzi a munkáját.

"Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja"

– áll a jogvédő szervezet rövid posztjában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.