Az Instagram rombolja leginkább a netező brit tinik lelki egészségét

TECH
2017 május 19., 05:31

Felmérést készített a közösségimédia-platformok egészségkárosító hatásáról a brit fiatalok körében a Királyi Közegézségügyi Intézet. A kutatásban 1479 14-24 éves fiatalt kértek meg arra, hogy értékeljék a platformokat az alapján, mennyire okoz nekik szorongást, depressziót, mennyire teszi őket magányossá, mennyire vannak kitéve zaklatásnak, mennyire torzítja testképüket egy adott platform.

Az eredmények alapján

mind közül az Instagram a legrosszabb.

Ezt szorosan követte a Snapchat. A lelki egészségre legjobb hatásúnak a Youtube-ot, illetve tapasztalataim szerint az ilyen fiatalok körében már elavultnak és divatjamúltnak számító Facebookot, illetve a szintén sokkal idősebb felhasználói bázisú Twittert ítélték.

Shirley Cramer, a Királyi Közegézségügyi Intézet igazgatója nem lepődött meg az eredményeken. Az Insta és a Snap "nagyon is kép és imázs-központú, ezért szorongást kelt és az elégtelenség érzésével tölti el a fiatalokat". Ötleteik is akadtak a probléma kezelésére. Azt kérik a platformok működtetőitől, hogy

  • pop-upban figyelmeztessék azokat a felhasználókat, akik túl sok időt töltöttek az oldalon;
  • azonosítsák a mentális problémákkal küzdő felhasználóikat, akiket diszkréten irányítsanak át olyan oldalakra, ahol segítséget kérhetnek;
  • jelezzék, ha egy képet publikálás előtt digitálisan manipuláltak.

Az első javaslatot amúgy a felmérésben részt vevő fiatalok 70 százaléka támogatná. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.