Nem kapta meg a biztonsági igazolást a Roszatom Finnországba tervezett atomerőműve

külföld
2017 május 19., 11:06
comments 131

Nem nagyon halad a Roszatom finnországi atomerőmű-építése. Az eleve sokat támadott, nagyon gyanús finanszírozású projekt elé a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) gördített újabb akadályt azzal, hogy

a nem megfelelő tájékoztatásra, hiányos dokumentációkra és a kivitelezés órarendjének hiányára hivatkozva megtagadta a biztnsági igazolás kiadását.

Az STUK tájékoztatása szerint hiánypótlás esetén is leghamarabb 2018 végén adhat elvi engedélyt, pedig akkorra a kivitelezők tervei szerintmár az építési engedélynek is meg kéne lennie.

A Fennovoima erőmű ugyanolyan lenne, mint amit Paksra is terveznek. És még annál is nagyobb politikai csaták zajlanak körülötte, már két kormány is válságba került miatta. 2010-ben még Matti Vanhanen kormánya hozott elvi döntést a beruházásról, meg is bukott a következő választáson. 2014-ben pedig a Zöldek léptek ki Alexander Stubb kormányából azután, hogy az a terv megvalósításáról döntött.

És ezek csak a politikai csaták, ennél komolyabb, büntetőjogi aggályok is felmerültek azután, hogy kiderült, az atomerőmű finanszírozásba a törvényi előírásoknak való megfelelés, a legalább 60 százalékos hazai ésvagy eu-s tulajdoni hányad garantálására bevont, rejtélyes hátterű horvát cég valójában orosz befektetők strómanja. Ahogy az is vita tárgyát képzi, hogy az állami Fortum energetikai céget valójában kényszeríteni kellett arra, hogy belépjen az atomerőművi konzorciumba.

Amiből amúgy menekülnének a befektetők, a helsinki önkormányzat nemrég döntésben kérte a 40 százalékában az ő tulajdonában levő Vantaa Energy céget, hogy lépjen vissza. A Német E.ON már 2012-ben eladta részesedését, 2013-ban pedig egy finn befektetői konzorcium is túladott részvényein. A finn tejipari óriás, a Valio 2015-ben, az oroszországi szankciók okozta piacvesztés miatti bevételkiesései miatt vonult ki a cégből. (Via YLE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.