Nem kapta meg a biztonsági igazolást a Roszatom Finnországba tervezett atomerőműve

2017 május 19., péntek 11:06
131

Nem nagyon halad a Roszatom finnországi atomerőmű-építése. Az eleve sokat támadott, nagyon gyanús finanszírozású projekt elé a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) gördített újabb akadályt azzal, hogy

a nem megfelelő tájékoztatásra, hiányos dokumentációkra és a kivitelezés órarendjének hiányára hivatkozva megtagadta a biztnsági igazolás kiadását.

Az STUK tájékoztatása szerint hiánypótlás esetén is leghamarabb 2018 végén adhat elvi engedélyt, pedig akkorra a kivitelezők tervei szerintmár az építési engedélynek is meg kéne lennie.

A Fennovoima erőmű ugyanolyan lenne, mint amit Paksra is terveznek. És még annál is nagyobb politikai csaták zajlanak körülötte, már két kormány is válságba került miatta. 2010-ben még Matti Vanhanen kormánya hozott elvi döntést a beruházásról, meg is bukott a következő választáson. 2014-ben pedig a Zöldek léptek ki Alexander Stubb kormányából azután, hogy az a terv megvalósításáról döntött.

És ezek csak a politikai csaták, ennél komolyabb, büntetőjogi aggályok is felmerültek azután, hogy kiderült, az atomerőmű finanszírozásba a törvényi előírásoknak való megfelelés, a legalább 60 százalékos hazai ésvagy eu-s tulajdoni hányad garantálására bevont, rejtélyes hátterű horvát cég valójában orosz befektetők strómanja. Ahogy az is vita tárgyát képzi, hogy az állami Fortum energetikai céget valójában kényszeríteni kellett arra, hogy belépjen az atomerőművi konzorciumba.

Amiből amúgy menekülnének a befektetők, a helsinki önkormányzat nemrég döntésben kérte a 40 százalékában az ő tulajdonában levő Vantaa Energy céget, hogy lépjen vissza. A Német E.ON már 2012-ben eladta részesedését, 2013-ban pedig egy finn befektetői konzorcium is túladott részvényein. A finn tejipari óriás, a Valio 2015-ben, az oroszországi szankciók okozta piacvesztés miatti bevételkiesései miatt vonult ki a cégből. (Via YLE)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt