Orbán arról, hogy az Európai Néppárt vezetője szerint következményei lesznek, ha rosszul reagál az EP-határozatra: „Na látja, ilyet Kínában sose mondanak!”

politika
2017 május 19., 04:52
comments 522

Orbán Viktor a szokásos, péntek reggeli Kossuth Rádió-interjújában hosszan beszélt, mekkora siker volt a kínai látogatása. (Ez persze erősen vitatható.)

Orbán szerint az idei és a jövő évi költségvetés is az adócsökkentés politikáját követi.

Azt is mondta, hogy Magyarország jövője is a családok jövőjén múlik, és:

„Hosszú távon mind a megmaradásnak, mind a sikernek az előföltétele, hogy legyenek szeretetteljes, derűs, magukat biztonságban érző családok. Ehhez kellenek férfiak és nők, ezért is mi ilyen régi vágású politikát folytatunk, hogy a család nekünk az férfit és nőt jelent, és kellenek ennek következtében aztán gyermekek.”

Orbán azt mondta, mindenki maga dönti el, hány gyereket akar vállalni, de fontos elmondani, hogy „ha nem lesz elegendő gyermek, akkor el fogunk fogyni”. Mint mondta:

„Mi nem Kína vagyunk (...), ahol megengedhetik maguknak, hogy időnként néhány millióval kevesebben legyenek, hiszen több mint 1 milliárd 300 milliónyian vannak, de hát a magyar állampolgárok száma a 10 milliós nagyságrendben van, és ha mindenkit összeszámolok, aki magyar a világon, akkor kb. 15 millióig tudom a számot föltornázni. Ez könnyen el tud fogyni.”

Arra a kérdésre, hogy a kínai vagy a brüsszeli tárgyalásain jobb-e a hangulat, azt mondta, „más világ, azért Kínában is észnél kell lenni”, de:

„A kínaiak azok derűsebb emberek, eleve ott a filozófiai gondolkodás középpontjában a harmónia és a harmóniára való törekvés áll.”

Ezzel szemben a nyugati törekvés középpontjában a szabadságra való törekvés áll, ami mindig konfliktusokat szül.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A kérdező említette, hogy az Európai Néppárt (a Fidesz saját európai pártcsaládja) frakcióvezetője, Manfred Weber azt mondta a magyar kormányt elítélő EP-határozatról, hogy a labda Orbán térfelén pattog, és „ha megfelelően reagál, akkor csapatjátékos, ha nem, akkor annak következményei lesznek”. Erre Orbán azt mondta:

„Na látja, ilyet Kínában sose mondanak! Ez jól mutatja, hogy eltorzult az európai politika.”

Szerinte az, hogy Brüsszelben bárki így beszélhet bármelyik tagállammal, „az egész attitűd az lehangoló”. Arra a kérdésre, hogy nem kéne-e inkább betartani a szabályokat, Orbán azt mondta: „De nem, de nem, Európa lényege nem Brüsszelben van, Európa lényege a tagállamokban van.” Orbán szerint lehangoló, hogy a nemzetállamok nem kapják meg a tiszteletet „az európai intézményekben dolgozó emberektől”.

„Fordítva ülnek a lovon. Az a helyzet, hogy ők függnek tőlünk, és nem mi tőlünk”

– mondta Orbán, tévedésnek nevezve a határozatot. Pedig valójában az Európai Parlamentben a nemzetállamok képviselői ülnek, ők szavazták meg az EP-határozatot.

Orbán szerint minden mögött egy nyilvánvaló ok van, a migráció. Szerinte „az összes többi lényegtelen”, ugyanis van egy olyan, párthatárokat is átlépő európai érdekközösség, ami több 100 ezer idegent akar behozni a kontinensre, és ennek a gondolatnak az „atyamestere”, részben finanszírozója, szervezője Soros György. Ezután azt mondta, „beszéljünk egyenesen”:

„Most az Európai Parlament úgy döntött, hogy egy Soros-jelentést készíttet Magyarországról.”

Szerinte ilyenre már volt példa, a Tavares-jelentés, amely „szégyenteljes kudarcot vallott”, és a mostani határozatot elolvasva az ember nem tudja, sírjon vagy nevessen. Példaként megemlítette a dokumentumnak a röszkei szír zavargóról szóló részét, amely szerint ezt az embert „tíz év börtönbüntetésre ítélték pusztán azért, mert a feszültségek oldására megafont használt, és három tárgyat hajított a határőrökre”, de valójában arról a szír emberről van szó, aki „át akarta törni a kerítést a röszkei zavargásoknál, megafonnal lázította az embereket, és megtámadta a rendőröket” – mondta Orbán.

Szerinte a „Soros-féle csapatok” Brüsszelben rendkívül elszántak, az abszurditástól sem riadnak vissza.

Magyarország a saját útját fogja járni, ahogy eddig is – mondta Orbán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.