140 embert mészárol le az egységkormány milíciája Líbiában

külföld
2017 május 20., 05:32
comments 12

Legalább 141 ember halt meg, amikor a líbiai egységkormány milíciája megtámadta a Brák as-Sáti légibázist. A halottak többsége az ország keleti felét uraló Halifa Haftár tábornok katonája, de vannak köztük civilek is, akik a támaszponton dolgoztak vagy egyszerűen csak a létesítmény közelében voltak, amikor a támadás történt.

A Halifa Haftár tábornok hoz hűséges erők szóvivője szerint a katonák éppen egy díszszemléről tértek vissza, nem voltak felfegyverkezve,a többségüket helyben agyonlőtték a támadók. A szóvivő szerint megtorlásul légicsapásokat mértek a támadók dél-líbiai állásaira.

A mészárlás miatt felfüggesztették a Tripoliban működő kormány védelmi miniszterét és a milícia parancsnokát is. Ugyanakkor a miniszterelnök irodája tagadta, hogy ők rendelték volna el a támadást. 

Korábbi értesülések szerint a Tripolival szövetséges nyugat-líbiai Miszráta egyik milíciája támadta meg  a délen fekvő Brák as-Sáti légibázist, amelyet korábban át kellett engednie egy rivális fegyveres csoportnak. Ez utóbbi az ország keleti felét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereggel (LNA) áll kapcsolatban, amelyet Halifa Haftár tábornok vezet.

Bár Haftár az elmúlt időben némileg közeledett a Fájez esz-Szarrádzs egységkormányához, de mégsem hajlandó alávetni magát a Tripoliban működő vezetésnek és a kiújuló erőszak csak aláássa a békefolyamatot.

Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja döbbenten reagált a támadásra, amellyel kapcsolatban ő is állítólagos tömeges kivégzésekről szóló jelentéseket emlegetett. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.