Majdnem minden harmadik fiatal lelépne az országból

2017 május 20., szombat 9:46
513

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) főmunkatársának legújabb elemzéséből kiderül, hogy pár éven belül akár 370 ezer ember hagyhatja el az országot.

A Magyar Nemzet által bemutatott tanulmányt Gödri Irén egy közel 1500 fős reprezentatív felmérés alapján készítette. Főleg azt vizsgálta, kik és miért akarnak ideiglenesen vagy végleg elköltözni Magyarországról.

Megállapította, hogy a 18–40-es korosztályból 680 ezren, minden harmadik ember gondolkodott már azon, hogy más országban folytassa az életét. 

A lap megemlíti, hogy az NKI négy évvel ezelőtt 335 ezerre becsülte a külföldre költözött magyarok számát, ami akkor a 18–49-es korosztály 7,4 százalékát tette ki. Hozzátették, hogy ugyanebben az évben Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként félmillióra becsülte a külföldre költözöttek számát.

A kutatás szerint a 18–40-es generációnak csak egyötöde mondta azt, hogy eszébe sem jutna külföldre menni. Még azok harmada sem zárta ki a költözést, akik eddig egyébként még nem játszottak el a gondolattal. 

A kivándorláson gondolkodó magyarok 35 százalékának komolyak a szándékai, 19 százalékuk pedig azt mondta, hogy már meg is hozta a döntést.

A kivándorláson komolyan gondolkodó 370 ezres csoport 48 százaléka mindenképpen menni akar, 52 százalékuk pedig már jelentkezett is valamilyen állásra. A tanulmány szerint a 18–40 évesek között 11 százalékra tehető azok aránya, akik nagy valószínűséggel tényleg külföldre fognak menni. 

Ugyanakkor megoszlik, hogy ki mennyi időre lépne le. 27 százalékuk csak pár hétre, esetleg hónapokra, 28 százalékuk 3–5 évre települne ki. 

A megkérdezettek 6 százaléka mondta azt, ha elmegy, nem fog többé visszaköltözni Magyarországra. 

A tanulmány szerint a migráció motorja az elégedetlenség. A megkérdezettek jelentős része arra panaszkodott, hogy munkájával, illetve szakmai előremenetelével elégedetlen. Azok között, akik szerint Magyarország helyzete az elmúlt három évben sokkal rosszabb lett, 41 százalék a migrációs potenciál.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt