Jelentősen visszaesett az osztrák Szabadságpárt népszerűsége

külföld
2017 május 21., 10:07
comments 105

Nagyot javultak a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) esélyei az októberi előrehozott választások előtt. Ausztriában azért kellett előrehozott választásokat kiírni, mert másfél hete az ÖVP elnöke, Reinhold Mitterlehner váratlanul minden posztjáról, a pártelnökségről és az alkancellárságról is lemondott.

Az ÖVP a fiatal külügyminisztert, Sebastian Kurzot választotta Mitterlehner helyére, ez pedig eddig remek döntésnek bizonyult:

a legfrissebb felmérések szerint a korábban 21 százalékos támogatással csak harmadik legnépszerűbb ÖVP támogatottsága 35 százalékra nőtt,

ezzel át is vette a vezetést a népszerűségi versenbyen a korábbi 32 százalékos támogatottságról 26 százalékra visszaeső, szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ). A jelenlegi kormány vezető ereje, a Szociáldemokraták a Research Affairs közvélemény-kutató legfrissebb felmérésében 20 százalékon állnak. A Zöldek 9, a Neos nevű liberális párt 7 százalékon áll.

Ausztriában pártokra szavazhatnak a választók, ami ez esetben rossz hír a szociáldemokratáknak, mert a kancellárjelöltek versenye sokkal szorosabb. Kurz ugyan ebben is vezet, de csak bőven hibahatáron belüli, egy százalékos előnnyel. Kurz 36, a jelenlegi kancellár, Christian Kern 35 százalékon áll. Az FPÖ elnökét, Heinz-Christian Strachét 29 százaléknyi választó támogatja.

Egy másik közvélemény-kutató, az OGM felmérése szerint is az ÖVP a legnépszerűbb 31 százalékos támogatottsággal. Az ő mérésük szerint a szociáldemokraták a másodikok 27 százalékkal, hibahatáron belüli előnnyel vezetve a 26 százalékon álló FPÖ előtt.

A választásokig még rengeteg idő van hátra, de a pillanatnyi trendek nagyon kedveznek az ÖVP-nek. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.