Harminc éven át viselte még takarítás közben is a kezén a bizsunak hitt, 26,27 karátos gyémántot egy mázlista brit

2017 május 22., hétfő 8:40
47
A bizsunak hitt 26,27 karátos, 350 ezer font értékűre becsült gyémánt a Sotheby's katalógusában. Fotó: Sotheby's

Fogalma se volt egy brit háziasszonynak, hogy mit visel az ujján, írja a Guardian. A 80-as években egy kirakodóvásáron vette tíz fontért a ránézésre bizsunak tűnő gyűrűt, amit egy csinos, de nem annyira látványos kő díszített.

Mint kiderült, a kő egy 19. században a kor stílusában vágott, 26,27 karátos valódi gyémánt, ami csak azért nem szúrt szemet elsőre senkinek, mert a 19. században még nem úgy vágták a gyémántokat, hogy az kihangsúlyozza csillogásukat. Régen inkább a kő természetes alakját követték a vágással, minél többet megőrizve a gyémánt súlyából.

A tulajdonosa annyira nem tudta, hogy mit visel a kezén, hogy még bevásárolni is abban járt, és a házimunkát is abban végezte. Pedig az ilyen köveket általában inkább vitrinben tartják, csak különleges alkalmakkor viselik.

A tulajdonosát csak nemrég figyelmeztette egy ékszerész, hogy a gyűrűje akár értékes is lehet. Mit sem sejtve ment el a Sotheby's aukciós házhoz, ahol gyorsan bevizsgáltatták a követ az amerikai Drágakőtudományi Intézettel. A pozitív visszajelzés alapján most úgy becslik, hogy a tíz fontos befektetés 35 ezerszeres hasznot hozhat,

350 ezer fontos leütési árat sem tartanak lehetetlennek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt