Harminc éven át viselte még takarítás közben is a kezén a bizsunak hitt, 26,27 karátos gyémántot egy mázlista brit

gazdaság
2017 május 22., 10:40
A bizsunak hitt 26,27 karátos, 350 ezer font értékűre becsült gyémánt a Sotheby's katalógusában.
photo_camera A bizsunak hitt 26,27 karátos, 350 ezer font értékűre becsült gyémánt a Sotheby's katalógusában. Fotó: Sotheby's

Fogalma se volt egy brit háziasszonynak, hogy mit visel az ujján, írja a Guardian. A 80-as években egy kirakodóvásáron vette tíz fontért a ránézésre bizsunak tűnő gyűrűt, amit egy csinos, de nem annyira látványos kő díszített.

Mint kiderült, a kő egy 19. században a kor stílusában vágott, 26,27 karátos valódi gyémánt, ami csak azért nem szúrt szemet elsőre senkinek, mert a 19. században még nem úgy vágták a gyémántokat, hogy az kihangsúlyozza csillogásukat. Régen inkább a kő természetes alakját követték a vágással, minél többet megőrizve a gyémánt súlyából.

A tulajdonosa annyira nem tudta, hogy mit visel a kezén, hogy még bevásárolni is abban járt, és a házimunkát is abban végezte. Pedig az ilyen köveket általában inkább vitrinben tartják, csak különleges alkalmakkor viselik.

A tulajdonosát csak nemrég figyelmeztette egy ékszerész, hogy a gyűrűje akár értékes is lehet. Mit sem sejtve ment el a Sotheby's aukciós házhoz, ahol gyorsan bevizsgáltatták a követ az amerikai Drágakőtudományi Intézettel. A pozitív visszajelzés alapján most úgy becslik, hogy a tíz fontos befektetés 35 ezerszeres hasznot hozhat,

350 ezer fontos leütési árat sem tartanak lehetetlennek.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.