Több brit nyári fesztiválon hivatalosan bevizsgáltathatják majd kábítószereiket a bulizók

2017 május 22., hétfő 8:53
48

Úttörő ötlettel állt elő a több nagy brit nyári fesztivált is szervező Festival Republic. A rendőrség elvi beleegyezésével legalább hat, de talán tíz fesztiváljukon is hivatalos kábítószerbevizsgáló pultokat állítanak fel, amiket ráadásul az a The Loop nevű szervezet működtethet, amelyik a rendőrség szakértőjeként is dolgozik, és beazonosítja a rendőrségi rajtaütések során lefoglalt kábítószereket.

A megállapodás szerint a kábítószerüket vizsgálatra átadó bulizókat nem éri semmilyen retorzió, már azon túl, hogy az átadott kábítószert a vizsgálat után megsemmisítik. Hogy így mi értelme van a dolognak? Hát az, hogy a kábítószer azonosításához egy csipetnyi is elég a porból, tablettából, növényi származékból, folyékony oldatból, satöbbi. Vagyis nem kell az egész készletet átadni bevizsgálásra, és mert a bulizó a teszt után szabadon távozhat, már csak abban kell reménykednie, hogy a remélhetőleg azonos forrásból származó tablettákban, stb. tényleg ugyanaz a cucc van.

Nagy-Britanniában a rendőrség határozottan liberalizációpárti, mert szívesebben foglalkoznának a közbiztonságra valóban veszélyes bűncselekményekkel, így nem annyira meglepő, hogy a Rendőrfőnökök Nemzeti Tanácsa pozitívan állt az ötlethez. "Elkötelezettek vagyunk az ártalomcsökkentésben" - mondta, hozzátéve, hogy olyan kezdeményezést viszont nem támogattak volna, amelyik ellentétes a törvénnyel. Ezzel utalhatott arra az elsőre különösnek ható megkötésre, hogy a bevizsgálásra átadott kábítószert megsemmisítik.

Hasonlóan liberális felfogás jellemzi az egyik legnagyobb nyári fesztivál, a leedsi biztonságáért felelős nyugat-yorkshire-i rendőrséget is. A leedsi fesztivált a Festival Republic szervezi, és a tervek szerint ott már lesz lehetőség a kábítószerek bevizsgálására. "Soha nem nyugodhatunk bele az illegális drogfogyasztásba, de tisztában kell lennünk azzal is, hogy mindig lesznek olyanok, akik ilyenekkel élnek. Nekünk pedig a közbiztonság érdekében alkalmazkodnunk kell ehhez" - mondta. Tájékoztatása szerint a rendőrei a dílerekkel szemben határozottan fel fognak lépni, de a bulizókkal szemben "pragmatikusabb" hozzáálásra van szükség. (Via BBC, Telegraph. Címlapképünk illusztráció, a tavalyi Balaton Soundon készült.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt