Feltápászkodtam, és mindenfele testeket láttam

külföld
2017 május 23., 04:33
comments 183
Mentők és rendőrök a Manchester Arénánál az Ariana Grande koncertje után elkövetett terrortámadás helyszínén.
photo_camera Mentők és rendőrök a Manchester Arénánál az Ariana Grande koncertje után elkövetett terrortámadás helyszínén. Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Andy Holey a Manchester Arena bejáratánál várta, hogy véget érjen Ariana Grande koncertje. A nejét és a lányát vitte volna haza, amikor az utolsó szám után hatalmas robbanás rázta meg a környéket. "Kábé tíz méternyire repített, az egyik kaputól a másikig.

Amikor feltápászkodtam, mindenfele testeket láttam a földön heverni. 20-30 testet. Nem tudom, hogy halottak voltak-e, de halottnak tűntek" - mesélte.

Holey első gondolata a családjáé volt, be is rohant az aréna előterébe. Sikerült összefutniuk, biztonságban is voltak, de "mindenhol sikítozó gyerekek és kamaszok feküdtek".

link Forrás

A leedsi Gary Walker és a neje szintén az aréna előtt várták lányaikat. "Hallottuk az utolsó számot, aztán hatalmas villanás, és durranás, és füst. Fájdalom nyilalt a lábamba.

A nejemhez fordultam, aki mellettem állt. Azt mondta, le kellene dőlnie. A hasán sérült meg, és talán a lába is eltört" - mesélte Walker.

Ő maga a lábfején sérült meg, egy repesz lyukat ütött rajta. "Meglepődtem, hogy ennyivel megúsztam" - mondta.

Emma Johnson és férje is a lányait ment begyűjteni. "Egyértelműen bomba volt, egyértelműen az (arénát a közeli pályaudvarral összekötő) előcsarnokban" - mesélte. Ők a lépcsők tetején várakoztak, a robbanás mindenfelé üvegszilánkokat repített. "Az egész épület beleremegett" - mesélte. Nekik is sikerült megtalálni a gyerekeiket, akik biztonságban voltak.

link Forrás

Anne-Marie a koncertteremben élte át a robbanást, ahova 13 éves lányát kísérte el. Elmondása szerint a robbanás után, ami az egész épületet megrázta és szmogszerű füsttel töltötte meg, hatalmas pánik tört ki. "Az emberek a földre vetődtek, mert azt hitték, hogy fegyveresek is lehetnek. 

Sajnos a biztonságiak is annyira elveszettek voltak, mint bárki más, mindenki magára maradt. 

Sok kísérő nélküli gyerek is volt a teremben, én néhány lányom korabeli, hisztérikus állapotban levő lánynak fel is ajánlottam a segítségemet" - mesélte.

Rachel, aki 14 éves lányával volt a koncerten, hasonló fejetlenséget tapasztalt. Ők már az utolsó szám közben elindultak, hogy elkerüljék a torlódást a kijáratnál. "Ahogy mentünk ki, hatalmas robbanást hallottunk. Elsőre azt hittük, hogy lemaradtunk valamiről a koncerten. 

Hátrafordulva szörnyű tolongást láttunk, emberek rohantak le a lépcsőn, estek át egymáson. 

Megragadtam a lányom, és csak rohantunk. Embereket tapostak a földön" - mesélte.

A 19 éves egyetemista, Sebastian Diaz is kaotikus jeleneteket élt át. Ő a robbanás után társaival rohanni kezdett, de egy olyan folyosón kötöttek ki, ami zsákutcának bizonyult. "Végül megtaláltam a főbejáratot. Mindenfele emberek zokogtak" - mesélte.

Itt egy videó arról, ahogy hangosbeszélőn próbálják nyugtatni azokat, akik még bent maradtak a teremben.

link Forrás

A robbantás a brit hatóságok szerint terrortámadás volt. A miniszterelnök, Theresa May a támadás hírére felfüggesztette választási kampányát, és kedd reggelre összehívta kormányát, hogy áttekintsék a helyzetet. (Via BBC 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.