Szigorúbban fogja szabályozni az online videókat az EU

gazdaság
2017 május 23., 20:38
comments 191

Az uniós tagállamok miniszterei kedden rábólintottak arra a javaslatra, amivel arra köteleznék az olyan nagy közösségi oldalalkat, mint a Facebook, a Twitter vagy a Youtube, hogy szűrjék az oldalukon megjelenő uszító tartalmakat.

A javaslatot még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy hatályba lépjen, de erre jó esély van, mert az ottani képviselők is hasonló intézkedéseket követelnek a közösségi oldalakat működtető cégektől.

Az álhírek és az uszító tartalmak egyre gyorsabb terjedése miatt egyre nagyobb a nyomás a közösségi oldalak üzemeltetőin, hogy amilyen gyorsan csak lehet, töröljék ezeket a posztokat. Ugyanakkor a cégek eddig azzal védekeztek, hogy ezek az intézkedések korlátozhatnák a szólásszabadságot. Egyébként épp a napokban került nyilvánosságra egy rakás belső dokumentum arról, hogyan döntik el a Facebook moderátorai, hogy mi maradhat, és mit kell törölni a közösségi oldalról. 

A javaslat alapján az oldalakon megosztott videókra ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint a hagyományos műsorszolgáltatókra, így a tagállaknak nagyobb lenne a mozgásterük, hogy blokkolják azokat a tartalmakat, amelyek megsértik a gyűlöletbeszédre vagy a terrorizmusra vonatkozó szabályokat.

A szabályozás egy másik része komolyan érintené az olyan szolgáltatókat is, mint a Netflix, hiszen a keddi döntés alapján az ott elérhető filmek 30 százalékának európainak kellene lennie. Valamint ezentúl a tagállamok külön díjakat is szedhetnének be a Netflixtől, ha az adott országban vannak előfizetői. Így a cégre Franciaországban akár 26 százalékos adót is kivethetnek a bevételei után.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság a digitális egységes piacért felelős alelnöke azt mondta, hogy a szabályoknak figyelembe kell venniük az új videófogyasztási szokásokat, ugyanakkor meg kell találni az egyensúlyt, amivel biztosítható a szolgáltatások fejlesztése, az európai filmek támogatása, a gyerekek védelme és a gyűlöletbeszéd kiszűrése. (Reuters/Financial Times

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.