250 millió forint közpénz jutott két év alatt a Jobbik médiájának

politika
2017 május 24., 03:20
comments 55

A Magyar Narancs ír arról, hogy a Jobbik pártalapítványa ma már elsősorban a pártközeli sajtótermékekre, azaz az Alfahírre és az N1TV-re fókuszál finanszírozás terén. 

A lap közérdekű adatigényléssel ért a párt felé, így tudták a korábbi évek adataival összevetni a 2015-ös és a 2016-os pártalapítványi költéseket. Ebből derült ki, hogy ugyan a Jobbik alapítványából a korábbi években is mentek már komolyabb összegek a pártközeli sajtónak, de akkor még azért jutott nagyobb támogatás a Hatvannégy Vármegye Alapítványnak, az Attila Népfőiskolának vagy Budaházy Edda projektjeinek és egyéb rendezvényeknek, kiadványoknak is.   

Míg 2012-ben még 88 (!) különböző címen osztottak ki támogatást, 2016-ban már csak 16 címen, abból hármat pedig a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány (KMA) kapott.  

Az Alfahírt és az N1TV-t kiadó alapítvány eszerint az elmúlt két évben egy rakás közpénzből érkező pártalapítványi támogatást kapott: 

  • 2015, működési támogatás: 89,7 millió forint
  • 2015, az N1 internetes tévé működési támogatása: 12,6 millió forint
  • 2016, működési támogatás: 129,9 millió forint
  • 2016, határon túli magyar médiumok támogatása: 14 millió forint
  • 2016, működési támogatás: 5,5 millió forint

Azaz az elmúlt két évben a KMA összesen 251,7 millió forintot kapott. A támogatás eltolódása elég nyilvánvaló: míg korábban a Jobbik pártalapítványi keretéből a szélsőjobbos szubkultúra számos szereplője kapott kisebb-nagyobb támogatást, fesztiváloktól szoboravatáson át kiadványok megjelentetéséig sokmindenre, addig az elmúlt években sokkal koncentráltabban osztják a pénzt, aminek jelentős része a pártközeli médiára megy el. 

2016-ban például a kiosztott teljes 190 millió forint 88 százaléka, azaz 167,5 millió forint ment a pártközeli sajtónak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.