5 + 1 könyv, amit Bill Gates szerint érdemes elolvasnod idén nyáron

oktatás
2017 május 25., 07:32
comments 98

A mostanában leginkább jótékonysági projektjeivel foglalkozó Gates évente egyszer mindig összeszedi, melyik öt könyvről gondolja azt, hogy azt érdemes lenne minél több embernek elolvasnia a nyár folyamán. 

Gates listáján általában keverednek a tudományos és a szépirodalmi művek, és jellemzően olyan könyveket szokott összeválogatni, melyek nemrég jelentek meg és viszonylag könnyedén olvashatóak. (Írtunk korábban a 2015-ös és a 2016-os ajánlatokról is.)

Az idei lista meglepetése, hogy az általában felülreprezentált pop-ismeretterjesztő művek kicsit hátrébb szorultak, és most az életrajzok kerültek túlsúlyba: 

link Forrás

Yuval Noah Harari - Homo Deus - A holnap rövid története

A jeruzsálemi egyetemen tanító Harari az elmúlt évek egyik legsikeresebb tudományos szerzője lett, az emberi gondolkodás történetét összefoglaló Sapiens című könyve óriási popscience bestseller volt (Gates 2016-os listáján is szerepelt), a Homo Deus pedig ennek a sztorinak a folytatása: arról szól, hogy milyen kihívások és lehetséges utak állnak az ember és gondolkodása előtt, most, hogy radikálisan saját képünkre formáltuk az életet a bolygón. A könyv magyarul is megjelent idén. Gates amúgy nem ért egyet mindenben Hararival: az izraeli történész meglehetősen pesszimista jövőképével szemben külön cikkben érvel, de ezt csak a Homo Deus elolvasása után érdemes elolvasni. 

Maylis de Kerangal - A szív 

A francia író és filozófus regénye mindössze 24 óra történetét öleli át és egy szívátültetés történetét követi végig az érintett családtagok és orvosok, ápolók életére fókuszálva, a kritikák szerint (és ebben Gates is egyetért) bőven a költészet területére emelve ezt a témát. Gatesnek amúgy elsősorban Vladimir Nabokov regényei jutottak eszébe, ahogy Kerangal sorait olvasta. A szív esetleges magyar fordításáról nem találtunk információt, de a regényből készült francia filmet nálunk is bemutatták Szívvel-lélekkel címmel

J.D. Vance - Hillbilly Elegy

Vance önéletrajza az elmúlt évek egyik nagysikerű szocio-önéletrajza volt az Egyesült Államokban: arról szól, hogy hogyan jutott el valaki a Yale jogi diplomájáig, majd Peter Thiel befektetőcégének vezető pozíciójáig úgy, hogy közben az ország egyik hátrahagyott és lecsúszott régiójában nőtt fel egy sok szempontból sérült családban. A kritikák alapján a Hillbilly Elegy nem egy megszokott öntömjénező sikertörténet, hanem mély és lehangoló bemutatása a szegénységnek, és annak, hogy kulturális és családi tényezők hogyan járulnak ehhez hozzá. Tervezett magyar fordításról nem tudunk, és kicsit meg is lepődnénk rajta, ha készülne. 

Jimmy Carter - A Full Life: Reflections at Ninety 

Az egykori amerikai elnök 90 évesen tekint vissza életére, egy déli államban átélt gyerekkorától egészen addig, hogy mi történt vele a Fehér Ház elhagyása után. A Nobel-békedíjas politikus sokat ír kudarcairól és tévedéseiről is, de nyilván a könyv azoknak ígér sokat, akiket érdekel, hogyan látja Carter az elmúlt évszázad történelmét és világpolitikáját. Az önéletrajz tavaly megjelent magyarul is.  

Trevor Noah - Born a Crime

A Daily Show műsorvezetőjének önéletrajza is felkerült a listára, de ez is jóval több egyszerű életelmesélésnél: Noah Dél-Afrikában született 1984-ben, anyja fekete volt, apja pedig fehér, kapcsolatuk ekkor pedig még bűncselekménynek számított az apartheid törvényei szerint, anyját így börtönbe is zárták. A könyv annak a történetén megy végig, hogy hogyan lesz valakiből, aki ennyire nem passzol sehova sem, sikeres humorista az Egyesült Államokban. Magyar fordítás tervéről nem tudunk, de nem is nagyon számítanánk rá. 

+1 Steven Pinker - The Better Angels of our Nature 

Pinker könyve kicsit kakukktojás, mivel nem a szokásos nyári listán szerepelt, Gates pár nappal korábban javasolta, mint tökéletes ajándékot főiskolát, egyetemet befejező fiataloknak. A Harvard kognitív pszichológusának több könyve is megjelent magyarul, de pont ez sajnos nem: a Better Angels of our Nature című könyvében Pinker amellett érvel, hogy ugyan mindenhonnan az áramlik felénk, hogy a világunk egyre borzasztóbb hellyé változik, valójában közben az emberiség egy jobb világ felé halad: egyre kevesebb az erőszak és bőven van okunk az optimizmusra. 

Zárásként itt van egy 2015-ös előadása Pinkernek, amiben nagyjából ugyanerről beszél: 

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.