Az állami hírügynökség nem hozta le a zsidó hitközség közleményét, mert az állami tévét kritizálták

POLITIKA
2017 május 25., 17:54
comments 207

Egészen szürreális anyag jött le tegnap este az M1 Híradóban. Az állami és állami irányítás alatt álló médiában már annyira tébolyodottan gyalázzák a Soros György nevű magyar származású spekulánst, hogy becsúszott egy anyag, amiben egyetértőleg idézik az iráni legfelsőbb vallási vezetőt, Ali Hámeneit, amikor azt mondja, hogy

Soros György egy gonosz cionista-amerikai milliárdos.

Elég furán hangzik, de tényleg megtörtént.

photo_camera Forrás: M1

A Mazsihisz kiadott volna egy közleményt, amiben felhívják a figyelmet arra, hogy ez beszédmód kellemetlen emlékeket idéz a magyar zsidóság köreiben, és általában is elfogadhatatlannak tartják. De az állami hírügynökség nem hozta le a válaszukat.

Az MTI-től ezt a választ kapták:

Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez a mai napon eljuttatott alábbi közleményük az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem állt módunkban kiadni. Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

A szabályzat 14.2-es pontja így szól:

„A közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen.”

Magyarul, mivel az állami médiát kritizálta a közlemény, ezért nem hozták le az Országos Sajtószolgálat honlapján, ahol egyébként az utolsó futóbolondoktól a Scientológia Egyházig bárki megjelentethet bármit.

Erről a közleményről van szó:

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleménye

Budapest, 2017. május 25., csütörtök (OS) - Közösségünkben kellemetlen emlékeket idéz fel a “háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal" való riogatás. Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan.

Rendkívül aggályosnak tartjuk a köztelevízió szerda esti híradását, amelyben a nyugati értékeket elutasító, közismerten antiszemita iráni ajatollahot, mint hiteles forrást idézik. Ali Hámenei szerint Soros György “gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos", amit a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolt. Ez a fajta szóhasználat a magyar szélsőjobboldali médiumokban a zsidózás egyik félreérthetetlen, bevett formája. Felháborító, hogy a  közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára.

A magyar alaptörvény védi a lelkiismereti, szólás- és vallásszabadságot. Határozott véleményünk, hogy Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni. Néhány hónap múlva az izraeli miniszterelnök a politikai cionizmus atyjának szülővárosába, Budapestre fog látogatni. Ettől függetlenül is fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását. 

Kiadó: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.