Nem lehet népszavazást tartani a paksi bővítés titkainak feloldásáról

POLITIKA
2017 május 25., 15:15
comments 101

Megtagadta a Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő által benyújtott, a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos iratok és költségvetési számítások titkosításának feloldásáról szóló népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén, írja az MTI.

Hadházy Ákos a kérdéseiben a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó teljes iratanyag, valamint a bővítés árát megalapozó összes tételes beárazott költségvetés minősítésének a feloldását kezdeményezte.

Az NVB tagjainak többsége úgy ítélte meg, a kérdések nem hitelesíthetők, mert tiltott tárgykörbe ütköznek, ugyanis közvetlen összefüggésben vannak a paksi erőmű bővítéséről szóló egyezménnyel. Ebben ugyanis a felek vállalták, hogy az egymásnak átadott adatok tekintetében titoktartásra kötelezettek. 

Emellett a kérdések a bizottsági tagok többsége szerint nem egyértelműek, mivel azt a látszatot keltik, hogy az iratokat a minősített adatok védelméről szóló törvény alapján minősítették titkosnak, pedig a kérdéssel elérni kívánt cél egy másik, a paksi beruházásról szóló törvény hatályon kívül helyezésével lenne elérhető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.