Orbán megígérte a NATO-csúcson, hogy Magyarország megnégyszerezi a katonai kiadásait

politika
2017 május 25., 14:07
comments 214

Magyarország eleget fog tenni a vállalásainak, és felemeli a GDP két százalékára a védelmi kiadásait. Mi 2024 környékén leszünk nagyjából a két százaléknál

– mondta az MTI szerint Orbán Viktor Brüsszelben a NATO-csúcson, ahol végre közös kép is készült vele az éppen ezt a katonai kiadásnövelést követelő Donald Trumppal:

Trump régi elmélete, hogy az Egyesült Államokat lehúzzák szövetségei, ezért Brüsszelbe is azzal a követeléssel érkezett, hogy legalább a GDP 2 százalékát érje el a NATO-országok védelmi kiadása (ennek az EU-ból jelenleg csak a görögök és a britek felelnek meg, Franciaország, Lengyelország és Észtország van még közel hozzá).

De mit jelent ez a vállalás Orbántól?

Magyarország a NATO egyik legnagyobb potyautasává vált Orbán kormányzása alatt: a 2010-es 1,2 százalékról 2015-ben 0,5 százalékra esett a katonai kiadások GDP-aránya.

photo_camera Forrás: Eurostat

Ez 2015-ben 186 milliárd forint volt, ha ezt szeretné a kormány megnégyszerezni, akkor – a mostani a GDP-t alapul véve – 750 milliárd forintra kellene emelni a katonai költségvetést. De 2024-re vélhetően a GDP is nagyobb is nagyobb lesz valamivel.

Ez jóval több mint 500 milliárd forintos kiadásnövelést jelent évente,

amit nyilván ki kellene gazdálkodni valahogyan, a kormány többi pénzszórásának és -osztásának kárára. Persze 2024-ig még rengeteg idő van hátra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt