Rothadó szar és zsír úszik a tiszai strandokon, a közgyűlési elnök szerint inkább ne írja meg a sajtó

2017 május 25., csütörtök 10:06
214

18 fokos a Tisza vize, így heteken belül kezdődhet a szabadvízi strandszezon, ami a Felső-Tisza igen szegény vidékén különösen fontos bevételi forrás. Például Vásárosnaményban, ahol a gergelyiugornyai üdülőövezettel majdnem pont szemben folyik bele a Tiszába az a Szamos, ami hosszabb ideje rettenetesen kinéző, orrfacsaró szagú, nem kis részben állat ürülékből és rohadó állati maradványokból álló szennyezést szállít rendszeresen.

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa, aki hosszabb ideje kutatja a Tiszát gusztustalanná tevő szennyezés forrását, idén májusban megtalálta az egyik fő bűnöst. A román-magyar határtól két kilométerre elterülő Vetés település határában álló, Unicarm nevű hatalmas - több, mint kétezer embert foglalkoztató - húsüzem minden tisztítás nélkül ereget a folyóba egyfelől vegyszereket, másfelől óriási mennyiségű állati ürüléket, zsírt, csontlisztet és belsőséget. Ezeket mégcsak nem is frissen, hanem az üzem udvarán történő rohasztás után engedik a folyóba. 

A szennyezés a Felső-Tiszán a leglátványosabb, de a rohadó szerves anyag a dunai torkolatig végigfertőzi az egész folyót. 

A téma most szóba került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés ülésén is. 

A szon.hu beszámolója szerint amikor egy jobbikos képviselő rákérdezett, hogy történt-e előrelépés az ügyben és az illetékesek tárgyaltak-e a románokkal, Seszták Oszkár közgyűlési elnök reagált. A szövegéből egyrészt kiderült, hogy még szalmaszálat sem tettek keresztbe - "a diplomáciai lépések előkészítése is folyamatban van", vagyis még senkivel sem tárgyaltak - majd elárulta a megoldást is: a sajtónak hallgatnia kéne a szennyezésről és akkor nem maradnának távol a turisták.

A zseniális ötletről így tudósított a szon.hu:

Kiegészítésképpen ismét arra kérte a sajtót, próbálja megtalálni a helyes arányokat, s a közvélemény tájékoztatása ne csússzon át indokolatlan riogatásba, ez ugyanis a turisztikai mutatókra is kihatva komoly károkat okozhat a megyének.

Hiszen a valóság ezzel szemben mindössze az, hogy Namény alatt a Tiszán sokszor a folyó teljes szélességében habos, öklendezést kiváltó szagú szar-zsír-hús-elegy úszik.

A témában például az Átlátszó erdélyi mutációja írt adatokkal és hátborzongató nyilatkozatokkal teli cikket, amit érdemes elolvasni:

Itt pedig Baranyi Facebook- posztjában elolvasható, milyen értékeket mértek a megbízásából készült vízminőségvizsgálaton.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt