Rothadó szar és zsír úszik a tiszai strandokon, a közgyűlési elnök szerint inkább ne írja meg a sajtó

belföld
2017 május 25., 10:06
comments 212

18 fokos a Tisza vize, így heteken belül kezdődhet a szabadvízi strandszezon, ami a Felső-Tisza igen szegény vidékén különösen fontos bevételi forrás. Például Vásárosnaményban, ahol a gergelyiugornyai üdülőövezettel majdnem pont szemben folyik bele a Tiszába az a Szamos, ami hosszabb ideje rettenetesen kinéző, orrfacsaró szagú, nem kis részben állat ürülékből és rohadó állati maradványokból álló szennyezést szállít rendszeresen.

link Forrás

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa, aki hosszabb ideje kutatja a Tiszát gusztustalanná tevő szennyezés forrását, idén májusban megtalálta az egyik fő bűnöst. A román-magyar határtól két kilométerre elterülő Vetés település határában álló, Unicarm nevű hatalmas - több, mint kétezer embert foglalkoztató - húsüzem minden tisztítás nélkül ereget a folyóba egyfelől vegyszereket, másfelől óriási mennyiségű állati ürüléket, zsírt, csontlisztet és belsőséget. Ezeket mégcsak nem is frissen, hanem az üzem udvarán történő rohasztás után engedik a folyóba. 

A szennyezés a Felső-Tiszán a leglátványosabb, de a rohadó szerves anyag a dunai torkolatig végigfertőzi az egész folyót. 

A téma most szóba került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés ülésén is. 

A szon.hu beszámolója szerint amikor egy jobbikos képviselő rákérdezett, hogy történt-e előrelépés az ügyben és az illetékesek tárgyaltak-e a románokkal, Seszták Oszkár közgyűlési elnök reagált. A szövegéből egyrészt kiderült, hogy még szalmaszálat sem tettek keresztbe - "a diplomáciai lépések előkészítése is folyamatban van", vagyis még senkivel sem tárgyaltak - majd elárulta a megoldást is: a sajtónak hallgatnia kéne a szennyezésről és akkor nem maradnának távol a turisták.

A zseniális ötletről így tudósított a szon.hu:

Kiegészítésképpen ismét arra kérte a sajtót, próbálja megtalálni a helyes arányokat, s a közvélemény tájékoztatása ne csússzon át indokolatlan riogatásba, ez ugyanis a turisztikai mutatókra is kihatva komoly károkat okozhat a megyének.

Hiszen a valóság ezzel szemben mindössze az, hogy Namény alatt a Tiszán sokszor a folyó teljes szélességében habos, öklendezést kiváltó szagú szar-zsír-hús-elegy úszik.

A témában például az Átlátszó erdélyi mutációja írt adatokkal és hátborzongató nyilatkozatokkal teli cikket, amit érdemes elolvasni:

link Forrás

Itt pedig Baranyi Facebook- posztjában elolvasható, milyen értékeket mértek a megbízásából készült vízminőségvizsgálaton.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.