Súlyos harcok törtek ki a Fülöp-szigeteken az Iszlám Államnak felesküdött lázadók miatt

külföld
2017 május 25., 09:20
comments 75

A Fülöp-szigetek déli részén az Iszlám Államhoz köthető fegyveresek lefejeztek egy rendőrfőnököt, épületeket gyújtottak fel, túszul ejtettek egy katolikus püspököt és a elhurcolták a híveket is. A támadások miatt Rodrigo Duterte elnök az ország déli részére 60 napra hadiállapotot hirdetett. Szerdán azt sem zárta ki, hogy ezt az egész országra kiterjesztik.

Katonák érkeznek Marawiba
photo_camera Katonák érkeznek Marawiba Fotó: TED ALJIBE/AFP

A harcok akkor törtek ki, amikor a Fülöp-szigeteki hadsereg kedden megtámadta a Abu Sayyaf milícia rejtekhelyét. Isnilon Hapilon, a csoport vezetője korábban hűséget esküdött az Iszlám Államnak. Hapilon a legkeresettebb terroristák között szerepel az Egyesült Államok listáján, 5 millió dollárt ajánlottak annak, aki segít elkapni.

A heves ellenállás miatt a hadsereg katonái erősítést kértek Marawi környékére. A Fülöp-szigeteki hatóságok szerint a harcokban legkevesebb 21 ember halt meg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.