A kórház szerint növeli a betegbiztonságot, hogy egyedül hagyták ügyelni a sürgősségin az urológus rezidenst

Egészségügy
2017 május 27., 12:58
comments 124

Pénteken idézte a 168óra azt a kétségbeesett szakorvosjelöltet, aki a 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban kért segítséget, mert orvoshiány miatt éjszakai műszakra osztottak be a soproni kórház sürgősségi osztályán.  

"Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom."

Az urológus rezidens posztjára közleményben reagált a munkahelye, a soproni kórház szombaton, írja a Kisaföld.hu

˝A sürgősségi orvostan hiányszakma, ezért a sürgősségi osztályok sürgősségi szakorvosok felügyelete
mellett más szakterületek képviselőivel szerveződnek. Az általuk itt megszerzett tudás jelentősen növeli a betegellátás biztonságát, hiszen a saját szakterületén, osztályán előforduló akut esetek felismerését és ellátásának megkezdését leginkább a sürgősségi osztályon tudja elsajátítani,"

írják. Azt, hogy felügyelet nélkül ügyelne a szakorvosjelölt, azzal cáfolják, hogy életveszélyes esetet biztos nem kell egyedül ellátnia. 

"Az adott szakterület szakorvosai kórházunkban folyamatosan elérhetők, ezért a rezidensnek nem kell egyedül, felügyelet nélkül ellátnia kompetenciáját meghaladó eseteket. Bármilyen eredetű, súlyos, potenciálisan életveszélyes állapotú beteg érkezését a mentőszolgálat előre jelzi, e betegeket a sokktalanítóban, a beteg ellátásához szükséges orvosokból és szakdolgozókból álló team fogadja és látja el. A betegek ellátása, kezelése a szakmai protokolloknak megfelelően, biztonságosan történik.˝

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.