A kórház szerint növeli a betegbiztonságot, hogy egyedül hagyták ügyelni a sürgősségin az urológus rezidenst

Pénteken idézte a 168óra azt a kétségbeesett szakorvosjelöltet, aki a 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban kért segítséget, mert orvoshiány miatt éjszakai műszakra osztottak be a soproni kórház sürgősségi osztályán.  

"Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül, (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom."

Az urológus rezidens posztjára közleményben reagált a munkahelye, a soproni kórház szombaton, írja a Kisaföld.hu

˝A sürgősségi orvostan hiányszakma, ezért a sürgősségi osztályok sürgősségi szakorvosok felügyelete
mellett más szakterületek képviselőivel szerveződnek. Az általuk itt megszerzett tudás jelentősen növeli a betegellátás biztonságát, hiszen a saját szakterületén, osztályán előforduló akut esetek felismerését és ellátásának megkezdését leginkább a sürgősségi osztályon tudja elsajátítani,"

írják. Azt, hogy felügyelet nélkül ügyelne a szakorvosjelölt, azzal cáfolják, hogy életveszélyes esetet biztos nem kell egyedül ellátnia. 

"Az adott szakterület szakorvosai kórházunkban folyamatosan elérhetők, ezért a rezidensnek nem kell egyedül, felügyelet nélkül ellátnia kompetenciáját meghaladó eseteket. Bármilyen eredetű, súlyos, potenciálisan életveszélyes állapotú beteg érkezését a mentőszolgálat előre jelzi, e betegeket a sokktalanítóban, a beteg ellátásához szükséges orvosokból és szakdolgozókból álló team fogadja és látja el. A betegek ellátása, kezelése a szakmai protokolloknak megfelelően, biztonságosan történik.˝

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.