Az ombudsman vizsgálatot indított a Parlament előtt tüntetőkkel szemben fellépő civil ruhás rendőrök ügye miatt

A Párbeszéd adott ki közleményt arról, hogy kérésükre ombudsmani vizsgálat indult a CEU tüntetésen történt rendőri fellépés miatt. 

A párt áprilisban kezdeményezett ombudsmani vizsgálatot, miután a CEU mellett kiálló Kossuth téri tüntetésen a rendőrség láthatóan jogsértő módon lépett fel, amikor a tüntetőket azonosító nélküli, polgári ruhás rendőrök lefogták és lökdösték. Dr. Székely László levelében arról tájékoztatta a pártot, hogy az ügyben vizsgálatot indított.

A párt közleménye szerint a tüntetésen készült, az ATV által rögzített felvételeken egyértelműen látszik, hogy egy civil ruhás különítmény dulakodott a rendőr sorfal előtt a tömeggel, majd a televíziós kamerákat látva a vezetőjük jelzésére elhagyták a helyszínt. Egyiküket a rendőrsorfal mögé engedték be a rendőrök. A BRFK később közleményben elismerte, hogy a tettlegességet alkalmazó civilek a "polgári ruhás rendőri állomány" tagjai voltak. 

A Párbeszéd közleménye szerint jogállamban békés gyülekezésnél ilyen eset nem fordulhat elő. A rendőrségnek egyrészről nem lett volna szabad erőszakosan fellépnie, másrészről kötelessége lett volna megvédeni az alapjogaikat gyakorló polgárokat az erőszaktól.

Ráadásul a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrt vagy az egyenruháján elhelyezett azonosító jelvény vagy a szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja. A civil ruhás rendőrökön nem volt azonosító. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.