Meghalt Zbigniew Brzezinski

külföld
2017 május 27., 03:49
comments 36

Jimmy Carter elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken halt meg Washingtonban, 89 éves volt. 

Halálhírét lánya, Mika Brzezinski, a MSNBC televízió munkatársa jelentette be az interneten.

A lengyel származású Brzezinski Varsóban született, politikus, politológus és geostratéga, 1977 és 1981 között az akkori amerikai elnök, a demokrata párti Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Ezt követően is az amerikai politikai élet egyik meghatározó külpolitikai hangja maradt. 

Brzezinski olyan viharos események idején volt Carter tanácsadója, mint az iráni túszválság vagy Afganisztán szovjet inváziója. De tett komoly lépéseket az amerikai-kínai kapcsolatok normalizálásáért is és támogatta a kelet-európai országok reformtörekvéseit. 

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Az elmúlt évtizedekben rendszeresen megszólalt külpolitikai kérdésekben, többek között ellenezte Donald Trump megválasztását, mivel nem találta koherensnek külpolitikáját, de egyike volt annak a kevés amerikai külpolitikai szakértőnek, aki nem támogatta Irak 2003-as invázióját sem. 

Ugyanakkor a Szovjetunióval szembeni kérlelhetetlen gyűlölete miatt számos republikánus politikussal is jól kijött pályája során, és olyan lépéseket is támogatott, melyek utólag hatalmas kudarcnak bizonyultak. Például az óriási katonai segítség, amit a szovjet katonákkal szemben harcoló iszlamista csoportoknak utaltak Afganisztánban vagy az a lépés, hogy bátorította Kínát, támogassák tovább Pol Pot rezsimjét a vietnami-kambodzsai háború idején

Zbigniew Brzezinski életéről nagyon részletes cikket a New York Timesban lehet olvasni

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.