A kopt keresztények szerint az egyiptomi kormány nem védi meg őket a támadásoktól

külföld
2017 május 28., 12:10
comments 28

Egyiptomban a kopt keresztények azzal vádolják a kormányt, hogy nem védte meg őket, amikor az el-Míneja tartománybeli Adva városánál megtámadták a buszukat pénteken. A fegyveresek 29 embert megöltek, 20-an pedig megsebesültek. Azt mondják, a merénylet aláássa az áprilisban bevezetett rendkívüli állapotot. 

photo_camera Fotó: Ahmed Gomaa/NurPhoto

A kopt zarándokok pénteken két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint 200 kilométerre délre található Magágában álló Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor mintegy tíz maszkos, egyenruhás támadó Adva városánál megállította a menetet és automata fegyverből tüzet nyitott rájuk.

Az egyik áldozat hozzátartozója arról beszélt, hogy a rendkívüli állapottól semmi sem lett jobb. A kormánynak pedig több óvintézkedést kellett volna tennie, és komolyabban kellene vennie a hasonló támadásokat. A támadás után azonnal el kellett volna indítani a keresést a merénylők után, nem csak órákkal később, ahogy tették.

Az egyiptomi kormány nem sokkal korábban tett ígéretet a keresztény közösségeknek, hogy növelik a biztonságot, miután két templomuk ellen is öngyilkos merényletet követtek el. A pénteki merénylet december óta a negyedik hasonló támadás volt ellenük.

A pénteki merényletre válaszul az egyiptomi kormány 6 dzsihádista célpont ellen hajtott végre légitámadásokat a líbiai Derna közelében. A területet egy al-Káidához köthető szervezet ellenőrzi, akik közölték: semmi közük a keresztények elleni merénylethez. Az egyébként korábban az Iszám Állam vállalta magára. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.