A török külügyminiszter szerint a kormányát kritizáló újságírók a külföldi titkosszolgálatoknak dolgoznak

külföld
2017 május 28., 10:51
comments 105

A török külügyminiszter szerint az európai titkosszolgálatok együttműködnek a török sajtóval, hogy aláássák Recep Tayyip Erdogan elnök hatalmát. Melvut Cavusoglu azután beszélt erről a BuzzFeednek. hogy francia és német vezetők európai újságírók letartóztatása miatt bírálták a török vezetést.

Ez az új európai trend, hogy ezeknek az országoknak a titkosszolgálatai újságírókat és bloggereket használnak Törökországban”- mondta a miniszter. Szerinte Európa azért „csap akkora zajt”, amikor a török hatóságok letartóztatnak egy újságírót, mert az a titkosszolgálatoknak dolgozik. 

Mevlut Cavusoglu külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan török elnök
photo_camera Mevlut Cavusoglu külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

Különösen Németországra gyanakszik, mivel az továbbra is tiltakozik a német-török Deniz Yucel elfogása miatt. A Welt újságíróját 100 napja ítélet nélkül tartják fogságban. A német kormányszóvivő szerint Angela Merkel a csütörtöki NATO-csúcson is felszólította Erdogat, hogy engedjék szabadon Yucelt. Ugyanakkor Cavusoglu tagadta, hogy szóba jött volna ilyesmi. 

Egyébként Cavusoglu meglátása szerint a New York Times is csak azért bírálja Edogan kormányát, mert a lap mögött is a Pennsylvaniában élő, török hitszónok, Fethullah Gülen áll. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.