Angela Merkel: Eljött az idő, hogy Európa a maga kezébe vegye a sorsát

Óriási fordulatot jelentett be Angela Merkel német kancellár a transzatlanti viszonyokban egy vasárnapi beszédben. 

"Nekünk, európaiaknak tényleg saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat", 

mondta, és hozzátette, hogy meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal,

"de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért"

- mondta Angela Merkel.

Fotó: MATTHIAS BALK/AFP

Véget ért az a korszak, amiben Németország és az EU teljes mértékben támaszkodhatott szövetségeire, partnereire. Ezt maga is megtapasztalta az eheti G7 csúcstalálkozón, mondta.

Az USA elnöke, Donald Trump nyilvánosan kiosztotta szövetségeit, hogy nem fizetnek eleget, miközben az szivárog a környezetéből, hogy ki fogja vinni az USA-t a párizsi klímaegyezményből. Eközben élesre váltak a Brexit-tárgyalások Nagy-Britanniával, Angela Merkel pedig nagyon szoros szövetségest talált az új francia elnök Emmanuel Macron személyében.

Merkel a München melletti Truderingben beszét a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU közös rendezvényén kétezer ember előtt, ezért a közelező söröskorsó.

Fotó: SVEN HOPPE/AFP

(Welt, MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.