Angela Merkel: Eljött az idő, hogy Európa a maga kezébe vegye a sorsát

külföld
2017 május 28., 15:22
comments 509

Óriási fordulatot jelentett be Angela Merkel német kancellár a transzatlanti viszonyokban egy vasárnapi beszédben.

"Nekünk, európaiaknak tényleg saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat",

mondta, és hozzátette, hogy meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal,

"de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért"

- mondta Angela Merkel.

link Forrás
photo_camera Fotó: MATTHIAS BALK/AFP

Véget ért az a korszak, amiben Németország és az EU teljes mértékben támaszkodhatott szövetségeire, partnereire. Ezt maga is megtapasztalta az eheti G7 csúcstalálkozón, mondta.

Az USA elnöke, Donald Trump nyilvánosan kiosztotta szövetségeit, hogy nem fizetnek eleget, miközben az szivárog a környezetéből, hogy ki fogja vinni az USA-t a párizsi klímaegyezményből. Eközben élesre váltak a Brexit-tárgyalások Nagy-Britanniával, Angela Merkel pedig nagyon szoros szövetségest talált az új francia elnök Emmanuel Macron személyében.

Merkel a München melletti Truderingben beszét a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU közös rendezvényén kétezer ember előtt, ezért a közelező söröskorsó.

photo_camera Fotó: SVEN HOPPE/AFP

(Welt, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.