Szétrúgták Charles de Gaulle sírkövét

2017 május 28., vasárnap 5:29
75

Szombaton a a kelet-franciaországi Colombey-Les-Deux-Eglisesben egy férfi felállt de Gaulle sírjára és belerúgott a síron lévő kőkereszt talapzatába. A kereszt ledőlt és eltört. A sír érintetlen maradt.

Charles de Gaulle sírja ()2015) Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI/AFP

Chaumont városának ügyésze, Fréderic Nahon elmondta, hogy a rongálás nagyon gyorsan történt, a harminc év körüli tettes a síron más sérülést nem okozott. Hozzátette, hogy a az elkövető egyedül cselekedett, arcát nem takarta el.

A francia elnöki hivatal vasárnap közölte, hogy Macron elnök aggodalommal fogadta a hírt, és a hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy választ adjanak Charles de Gaulle sírjának meggyalázására. 

Edouard Philippe miniszterelnök a Twitter közösségi portálra írt üzenetében a sírgyalázást „Franciaország ellen elkövetett tettnek” minősítette.

Charles de Gaulle   Fotó: leemage

Charles de Gaulle 1890-ben született, ő volt a II. világháborús francia ellenállás vezetője, az V. Köztársaság megalapítója. 1970. november 9-én, alig néhány nappal 80. születésnapja előtt hunyt el vidéki házában. A Francia Köztársaság államfője volt 1959-től 1969-ig.  

Az 1970-ben meghalt de Gaulle-t abban a kisvárosban temették el, ahová aktív politikai éveit követően visszavonult, Colombey-Les-Deux-Eglisesben. A sírban mellette nyugszik felesége Yvonne, és leánya Anne. (AFP/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt