477 milliót keresett tisztán a boltosokon Orbán egyik embere

Közzétette beszámolóját a Mobil Adat Kft., írja a 24.hu. A cég 90 százalékos tulajdonosa Garancsi István, akit Orbán Viktor hegymászó barátjaként ismerhetünk. Garancsi cégbirodalma a bankoktól (Duna Takarék) az energetikán (MET Magyarország) és az ingatlanszektoron (Szinva Zrt., kopaszi gáti óriásprojekt) át az építőiparig (Market Zrt.) terjed, és mindent magába foglal.

A Mobil Adat Kft. tehát csak apró szelete Garancsi céggyűjteményének, ám megtermelt 553 millió forint adózott nyereséget (mindezt 2,1 milliárd forintos árbevételre, tehát szép, 25 százalékot meghaladó profitrátával).

A tulajdonosok meg is szavaztak maguknak 530 milliós osztalékot, amiből 477 millió Garancsi markát ütötte.

Adóban mindössze 76 milliót fizetett a cég.

A Mobil Adat egyébként az online pénztárgépekbe beégetett sim chipeket forgalmaz, a kasszák mobil adatátvitelét biztosító vállalkozás a piac legnagyobb szereplője. Ennek a piacnak a létrejötte a kormányzati szabályozásnak köszönhető, így aki megfelelő forrásból értesült a törvényekkel, elég jó pozíciókból építkezhetett. A 25 százalékos profitrátában is főleg az államnak van szerepe, hiszen az adatátvitel hatósági áras.

Az idei 477 milliós osztalék előtt, tavaly 377 millió jutott Garancsinak.