477 milliót keresett tisztán a boltosokon Orbán egyik embere

gazdaság
2017 május 29., 15:44
comments 61

Közzétette beszámolóját a Mobil Adat Kft., írja a 24.hu. A cég 90 százalékos tulajdonosa Garancsi István, akit Orbán Viktor hegymászó barátjaként ismerhetünk. Garancsi cégbirodalma a bankoktól (Duna Takarék) az energetikán (MET Magyarország) és az ingatlanszektoron (Szinva Zrt., kopaszi gáti óriásprojekt) át az építőiparig (Market Zrt.) terjed, és mindent magába foglal.

A Mobil Adat Kft. tehát csak apró szelete Garancsi céggyűjteményének, ám megtermelt 553 millió forint adózott nyereséget (mindezt 2,1 milliárd forintos árbevételre, tehát szép, 25 százalékot meghaladó profitrátával).

A tulajdonosok meg is szavaztak maguknak 530 milliós osztalékot, amiből 477 millió Garancsi markát ütötte.

Adóban mindössze 76 milliót fizetett a cég.

A Mobil Adat egyébként az online pénztárgépekbe beégetett sim chipeket forgalmaz, a kasszák mobil adatátvitelét biztosító vállalkozás a piac legnagyobb szereplője. Ennek a piacnak a létrejötte a kormányzati szabályozásnak köszönhető, így aki megfelelő forrásból értesült a törvényekkel, elég jó pozíciókból építkezhetett. A 25 százalékos profitrátában is főleg az államnak van szerepe, hiszen az adatátvitel hatósági áras.

Az idei 477 milliós osztalék előtt, tavaly 377 millió jutott Garancsinak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.