477 milliót keresett tisztán a boltosokon Orbán egyik embere

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Közzétette beszámolóját a Mobil Adat Kft., írja a 24.hu. A cég 90 százalékos tulajdonosa Garancsi István, akit Orbán Viktor hegymászó barátjaként ismerhetünk. Garancsi cégbirodalma a bankoktól (Duna Takarék) az energetikán (MET Magyarország) és az ingatlanszektoron (Szinva Zrt., kopaszi gáti óriásprojekt) át az építőiparig (Market Zrt.) terjed, és mindent magába foglal.

A Mobil Adat Kft. tehát csak apró szelete Garancsi céggyűjteményének, ám megtermelt 553 millió forint adózott nyereséget (mindezt 2,1 milliárd forintos árbevételre, tehát szép, 25 százalékot meghaladó profitrátával).

A tulajdonosok meg is szavaztak maguknak 530 milliós osztalékot, amiből 477 millió Garancsi markát ütötte.

Adóban mindössze 76 milliót fizetett a cég.

A Mobil Adat egyébként az online pénztárgépekbe beégetett sim chipeket forgalmaz, a kasszák mobil adatátvitelét biztosító vállalkozás a piac legnagyobb szereplője. Ennek a piacnak a létrejötte a kormányzati szabályozásnak köszönhető, így aki megfelelő forrásból értesült a törvényekkel, elég jó pozíciókból építkezhetett. A 25 százalékos profitrátában is főleg az államnak van szerepe, hiszen az adatátvitel hatósági áras.

Az idei 477 milliós osztalék előtt, tavaly 377 millió jutott Garancsinak.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.